Hot Chips esitteli tekoälylaskimen

Microsoft kertoi alkuviikosta Piilaakson Hot Chips 2017 -seminaarissa Intelin FPGA-piireihin pohjaituvasta Project Brainwave -syväoppimisratkaisustaan. Ohjelmoitavien piirien avulla tehoälylaskentaan syntyy huippunopea neuroverkko.

Tekoälyn oppimismalleja voidaan tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi kasvojen tunnistamiseen, äänentunnistuksessa ja itseajavissa robottiautoissa. Koneoppiminen tulee olemaan selvä suunta.

Microsoftin Project Brainwave -ratkaisu koostuu kolmesta kerroksesta. Niitä ovat hajautettu systeemiarkkitehtuuri, Intelin Stratix 10 FPGA-piireillä toteutettu DNN (Deep Neural Network) -neuroverkko sekä opetettujen verkkomallien suorittamiseen tarkoitettu kääntäjä/ajoympäristö.

Neuroverkon laskenta suoritetaan Microsoftin FPGA-pilvi-infrastruktuurin avulla. Opetteluja DNN-verkkoja käsitellään Microsoftin järjestelmässä laitteistotason mikropalveluina (hardware microservices). Ne voidaan käynnistää etänä.

Microsoftilla on kokemusta FPGA-ratkaisujen hyödyntämisestä. Yritys oli ensimmäinen isoista pilvipalvelupalveluiden tuottaja, joka otti FPGA-kiihdyttimen käyttöön pilvipalveluissaan.

Stratix 10 FPGA -piirit kykenevät käsittelemään syväoppimismalleja Microsoftin mukaan selvästi muita ratkaisuja nopeammin. Tekoälyratkaisuissa on käytössä FPGA-piirien lisäksi yleissuorittimia ja tekoälylaskentaan viritettyjä Asic-piirejä.

LISÄÄ: Microsoftin Project Brainwave (LINKKI) ja Intelin AI-ratkaisut (LINKKI)

Kuva: Intel osti piirivalmistaja Alteran kaksi vuotta sitten. Uusin Stratix 10 perustuu 14 nm:n piiritekniikkaan.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017