Tekoäly avittaa mobiilimikroskooppia

Suomessa kehitettyä mobiilimikroskooppia voidaan hyödyntää trooppisten loisinfektioiden ja syöpään viittaavien muutosten tunnistamiseen kudos- ja solunäytteistä. Tutkijoiden päätavoitteena on nopea etädiagnostiikka keinoälyn tuella.

Uudenlaisesta MoMic-laitteesta on valmistettu uusi prototyyppi, jota testataan Tansaniassa ja Keniassa toteutettavilla kenttäkokeilla. Tarkoitus on kokeilla laitetta etäyhteydellä ja hyödyntää tulosten arvioinnissa uusinta tekoälytekniikkaa.

Mobiilimikroskooppilaite MoMic perustuu matkapuhelimia varten kehitettyihin komponentteihin, joiden avulla näytteet digitalisoidaan. Laite on langattomassa yhteydessä pilvipalvelimeen, johon kuvat siirretään joko asiantuntijan tekemää diagnoosia tai konenäköanalyysia varten.

Etäyhteyden kautta saatavat asiantuntijalausunnot voisivatkin helpottaa potilaiden diagnosointia ja oikean hoidon saamista merkittävästi. Diagnostiikan alan asiantuntijapula konkretisoituu pahimmin resurssiköyhissä maissa.

Helsingin yliopiston HiLIFE:een kuuluvan Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMMin tutkimusjohtajan Johan Lundin tutkimusryhmä on vieraillut kenttäkokeiden kohteeksi valikoituneessa Fogo Fogon alakoulussa Pohjois-Tansaniassa. Tutkimukset tehdään yhdessä Muhimbilin yliopiston kanssa.

Helmikuussa toteutetun kenttäjakson aikana tutkimusryhmä keräsi koulun oppilailta näytteitä skistosomiaasin diagnosointia varten. Näiden näytteiden perusteella tutkimusryhmä on kehittänyt diagnosointimenetelmää sekä koneälyyn perustuvia tunnistusalgoritmeja edelleen. Myöhemmin syksyllä tutkijat palaavat samaan kylään testaamaan etädiagnostiikkaa käytännössä.

Kenttätutkimuksia ja MoMicin kehittämistä sekä kaupallistamista ovat rahoittaneet Ruotsin Vetenskapsrådet ja Tekes. Mukana hankkeessa ovat myös Helsingin Innovaatiopalvelut Oy, Karoliininen instituutti, Uppsalan yliopisto, Oulun yliopisto, Muhimbilin yliopisto Tansaniassa, Kinondon sairaala Keniassa sekä muutama suomalainen pienyritys.

Kuva: MoMic-laitteen kehitystyötä tukee matkapuhelimien komponenttien ja kameraoptiikan jatkuva kehittyminen. Kuvaaja: Ari Hallami.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!