Tuotannon ja viennin kasvu jatkui heinäkuussa

Tavaraviennin arvo oli heinäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 4,7 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi 20 prosenttia viime vuoden heinäkuusta.  Myös tuotanto ja uusien tilausten määrät kasvoivat.

 Lähes kaikkien arvoltaan suurimpien tavararyhmien vientiin kirjattiin kasvua heinäkuussa. Huomattavinta viennin arvon kasvu oli henkilöautojen ja öljyjalosteiden kohdalla.

Koneiden ja laitteiden, metallien sekä paperin ja pahvin vienti kasvoi loivemmin. Lisäksi heinäkuussa vietiin kaksi yhteensä 89 miljoonan euron arvoista lastialusta Alankomaihin ja 50 miljoonan euron arvoinen purjevene Maltalle.

Vienti lähes kaikkiin suurimpiin kauppakumppanimaihin kasvoi heinäkuussa. Vienti kasvoi jyrkimmin Saksaan ja Alankomaihin. Ainoastaan vienti Yhdysvaltoihin laski heinäkuussa hieman.

Tammi-heinäkuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi 16 prosenttia vuoden takaisesta.

Tilaukset kasvoivat heinäkuussa

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 heinäkuussa 9,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tammi-heinäkuun aikana tilaukset kasvoivat 18,6 prosenttia vuodentakaisesta. Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 heinäkuussa 2,7 prosenttia suurempi kuin vuoden 2016 heinäkuussa.

Heinäkuussa tuotanto kasvoi useilla päätoimialoilla.

Eniten tuotanto kasvoi kaivostoiminnassa lähes 38 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotanto kasvoi 3,6 prosenttia.  Metalliteollisuuden tuotanto kasvoi kolme prosenttia. Kemianteollisuudessa tuotanto kasvoi 2,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Eniten tuotanto väheni sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa. Miinusta tuli 4,2 prosenttia, kun kesäkuussa alan tuotanto nousi yhdeksän prosenttia.

Tilastokeskus muistuttaa kuitenkin, että tilastojen heilahtelut voivat olla kuukausitasolla suuriakin. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan sellaisenaan tilastoitavalle kuukaudelle.

Kuvituskuva: Planmecan hammashoitoyksiköiden valmistusta Herttoniemen tehtaalla Helsingissä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!