Innovaatioseteli teki tehtävänsä – pilotointi kiinnosti

Tekesin innovaatioseteli on väliarvion mukaan onnistunut tavoitteessaan tuoda uusia yrityksiä innovaatio- ja kehitystoiminnan piiriin. Setelin avulla tehdyillä projekteilla voi olla myös pidemmän aikavälin vaikutuksia. Tuotekehityksen lisäksi esimerkiksi tuotteiden pilotointi kiinnosti yrityksiä.

Tekesin väliarvion mukaan tyypillinen innovaatioseteliasiakas on nuori ja pienehkö yritys. Sen sijaan tyypillistä innovaatiosetelillä tehtävää projektia ei voida osoittaa.

Innovaatiosetelillä tehtyt projektit jakautuivat selvityksen mukaan  melko tasaisesti: IPR ja patentointi 18 %, tuotekehitys 16 %, palvelumuotoilu ja -kehitys 15 % markkina- ja asiakasselvitys 13 %, prototyyppi ja pilotointi 12 %, muut 16 %.

”Ilahduttavaa huomata kuinka paljon innovaatiosetelillä tehdään prototyyppejä ja pilotointia. Luvassa on siis uusia tuotteita ja palveluja pk-yrityksiltä,” kertoo innovaatiosetelin tuotepäällikkö Risto Lustila.

Syyskuun alkuun mennessä Tekes on rahoittanut 2076 innovaatioseteliprojektia. Silti lähes puolet setelihakemuksista hylättiin. Arvioijat kritisoivatkin suurta hylkäysprosenttia näinkin kevyessä tuotteessa.

Pidemmällä aikavälillä on arvitsijoiden mukaan syytä seurata, syntyykö innovaatiosetelihankkeiden jälkeen merkittävää innovaatiotoimintaa. Väliarvioinnin toteutti 4Front-niminen yritys Tekesin toimeksiannosta.

LISÄÄ: Tekesin innovaatioseteli (LINKKI) ja seteliin liittyviä uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!