Led-valonheittimistä löytyi paljon puutteita

Eurooppalaiset markkinavalvontaviranomaiset selvittivät led-valonheitinten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta yhteisellä valvontahankkeella. Peräti 47 prosenttia tuotteista poistettiin Euroopan markkinoilta vaatimusten vastaisina.

Projektiin osallistui markkinavalvontaviranomaisia yhteensä 17 maasta, ja siinä selvitettiin tuotteiden vaatimustenmukaisuutta sähköturvallisuutta koskevan LVD-direktiivin  (Low Voltage Directive) ja sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevan EMC-direktiivin (Electromagnetic Compatibility) osalta. Suomessa hankkeeseen osallistui Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).Testattavana oli yhteensä 90 led-valonheitintä.

Testatuista 82 led-valonheittimestä vain kaksi täytti molempien lainsäädäntöjen tekniset ja hallinnolliset vaatimukset. Projektin seurauksena 47 prosenttia testatuista led-valonheittimistä vedettiin pois EU-markkinoita. Yhteensä 87 valonheitintä testattiin sähköturvallisuusvaatimusten osalta. Testatuista tuotteista 87 prosenttia ei täyttänyt vaatimuksia. Peräti 71 prosentissa tuotteista oli puutteita, jotka voivat vaarantaa käyttäjän turvallisuuden.

Tukes tarkasti kymmenen Suomessa myytävää led-valonheitintä, joista viisi poistettiin markkinoilta ja yhdelle annettiin myyntikielto eli uudet toimitukset jälleenmyyjille kiellettiin. Lopuista neljästä tuotteesta kirjoitettiin huomautus pienten teknisten, merkintä- tai asiakirjapuutteiden vuoksi.

Yhtä lukuunottamatta tuotteista löytyi CE-merkintä, kun taas vaatimustenmukaisuusvakuutus puuttui lähes joka viidennestä (17%) tuotteesta. Suurin osa (75%) testatuista led-valonheittimistä oli valmistettu Kiinassa. Vain muutama tuote (5%) oli valmistettu Euroopassa.