Robotiikka kehittää kirurgiaa – ihminen puikoissa

Automaation ja robotisaation lisääntyminen tarkoittaa, että suorittava työ vähenee. Ihmisen harteille jää silti edelleen tulkinta ja ymmärrys, johon ei hienostuneinkaan kone kykene, selviää Työterveyslaitoksen ja VTT:n yhteisesstä Woble-hankkeesta.

Robottiavusteisessa kirurgiassa kirurgi ei suoraan kosketa potilaaseen leikkausinstrumenteilla, vaan käyttää ohjauskonsolia. Sen kautta kirurgin käskyt potilasta koskettavaan välineeseen ja tähystyskameran kautta kolmiulotteisen kuvan potilaan sisältä kirurgille ja koko leikkaussalitiimille.

Robotti ei siis tee leikkaustoimintoja vaan kyse on etäoperoinnista. Robotin sujuva käyttö vaatii paljon taustatyötä sekä leikkaussalitiimiltä että sairaalalta. Lisäksi robotteja valmistavalla yrityksellä on omaa koulutusta, ylläpitoa ja valvontaa.

Robottileikkaaminen sopii varsinkin kehon ahtaisiin paikkoihin. Siinä avataan vähemmän kudoksia kuin avoleikkauksissa, jolloin toipuminen nopeutuu.

’’Robotti muuttuu leikkauksessa tavallaan näkymättömäksi, mikä on esim. potilasturvallisuuden kannalta jopa välttämätöntä, jotta kirurgi kykenee keskittymään itse leikkaukseen’’, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Laura Seppänen.

Hankkeessa kehitettiin oppimismenetelmä, joka perustuu robotin tekemien leikkausvideoiden käyttöön. Menetelmän avulla kirurgit voivat oppia ymmärtämään työtään ja leikkaustekniikoiden vaihtoehtoja uudella tavalla.

WOBLE-hankkeessa tutkittiin robottiavusteista kirurgiaa, lähinnä urologiaa ja erityisesti robottiavusteisia eturauhassyöpäleikkauksia.  Tutkimusprojektin (WOrk-Based LEarning) toteuttivat Työterveyslaitos ja Teknologian tutkimuskeskus VTT yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa.

Tutkimusprojekti kuului Suomen Akatemian Tulevaisuuden oppiminen ja osaaminen TULOS -ohjelmaan. Projektia rahoitti Työsuojelurahasto.

Kuva: Intuitive Surgical Inc.