Tutkijapioneerilta uusi tekoälykirja

Voivatko robotit tulla tietoisiksi? Ylittääkö tietokoneiden äly ihmisälyn? Miten kehittyvä tekoäly vaikuttaa yhteiskuntaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa uusimmassa kirjassaan alan pioneeri Pentti O. A. Haikonen.

Mutta mitä on tietoisuus? Selitysyrityksiä tietoisuudelle riittää, mutta Haikosen itsensä mukaan aiemmat selitykset kompastuvat erheellisiin käsityksiin tietoisuuden olemuksesta.

Tietoinen robotti voidaan Haikosen mukaan rakentaa, ja oikea lähestymistapa löytyy aivojen tapaan toimivista assosiatiivisista neuroverkoista, jotka pystyisivät ymmärtämään ja käsittelemään merkityksiä.

Tutkimus kuitenkin suuntautuu hänen mukaansa vain perinteiseen, ohjelmoitavaan tekoälyyn. Haikosen mielestä tekoälyn kehitys on väärillä raiteilla, sillä aito äly ei ole ohjelmoitavissa.

Tekoälyn nimellä on syntymässä Haikosen mukaan  jotain aivan muuta kuin ihmismäistä älyä tai tietoisuutta. Mihin tämä johtaa ja millainen on uusi uljas äly-informaatioyhteiskunta? Haikosen kirjassa tarjoama visio on kylmäävä. Uutuuskirja tarttuu silti tietoisuuteen, tekoälyn kehitykseen ja robotteihin tarkkanäköisesti, mutta myös viihdyttävästi.

Tekoälyn pioneeri Pentti O. A. Haikonen on tekniikan tohtori ja Illinoisin yliopiston adjunct professor. Hän kirjoittanut aiemmin jo kirjat tekoälystä ja tietoisuudesta. Hän on suunnitellut ja rakentanut myös pienen, neuroverkkoihin perustuvan robotin XCR-1:n.

LISÄÄ: Pentti O. A. Haikonen : Tietoisuus, tekoäly ja robotit, 295 sivua., Art House, 35 euroa, ilmestyy syyskuussa 2017. Kirja on saatavilla painettuna kirjana ja sähkökirjana (LINKKI ).