Viimeinen vilkaisu Suomi 100 -satelliittiin – kiertue alkaa

Haluatko tehdä viimeisen vilkaisun Suomi 100 -satelliittiin ennen avaruuteen toimittamista. Siihen tarjoutuu mahdollisuus perjantaina 15. syyskuuta Espoon Otaniemestä. Kyseessä on ainoa kerta, kun avaruuten lähtevä satelliitti on nähtävänä, sillä syyskuun lopulla se lähtee eteenpäin odottamaan joulukuun laukaisua.

Satelliitti on esillä kaikille rekassa kävijöille koko päivän ajan. Rekassa mukana oleva Suomi 100 -satelliitti on jo kolmas Aalto-yliopistossa rakennettu satelliitti. Avaruuteen joulukuussa lähetävä nanosatelliitti havainnoi kiertoradaltaan avaruussäätä ja sen kautta myös revontulia sekä kuvaa kamerallaan maapalloa ja erityisesti Suomea.

Satelliitin rakentaja järjestävät sunnuntaina ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä Suomen 100 vuotista taivaltava juhlistava satelliitti. Kyseessä on ainoa kerta, kun satelliitti on nähtävänä, sillä jo syyskuun lopulla se kuljetetaan laukaisuvälittäjälle, joka siirtää sen laukaisupaikalle Intiaan kantorakettiin asennettavaksi.

Rakenteilla oleva Suomi 100 -satelliitti suoraan ylhäältä katsottuna. Vaalea osa on tehty Suomessa kehitetyllä tekniikalla 3D-tulostettu. Sen sisällä on avaruussäätä havaitsevan radioinstrumentin antenni. Keskellä näkyy satelliitin kamera. Kuva: Jari Mäkinen

Satelliitti on esillä Otaniemen Alvarinaukiolla perjantaina 15.9 ensimmäistä päivää avoinna olevassa Suomi 100 -satelliitin avaruusrekassa.

Rekka tekee syys–lokakuussa laajan kiertueen ympäri Suomen. Kiertueella mukana on avaruuteen matkaavan satelliitin mallikappale sekä vastaavat mallit muistakin Suomessa tehdyistä ja tekeillä olevista satelliiteista.

Rekkaan rakennetussa puhdastilassa myös tehdään satelliittia: yleisö pääsee näkemään konkreettisesti, millainen on nykyaikainen nanosatelliitti ja muutamat kävijät voivat myös tehdä sitä itse teekkareiden opastuksella.  Satelliitti rakentuu kaupunki kaupungilta, ja lopulta koossa oleva satelliitti pääsee nousemaan ilmakehään sääilmapalloilla.

Valtioneuvoston Suomi 100 -hanke tukee satelliittia ja avaruusrekkaa. Aalto-yliopiston kumppanina on Ilmatieteen laitos. Mukana ovat myös Ursa, Espoon kaupunki ja Euroopan avaruusjärjestön opetusverkosto ESERO. Avaruusrekassa oleva näyttely on kiertueen jälkeen esillä näyttelykeskus WeeGeessä marraskuusta 2017 huhtikuuhun 2018.

LISÄÄ: Suomi 100 -avaruusrekan kiertueaikataulu (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!