Video: Suomalaisteknologiaa tuhoutui Saturnuksen kaasukehässä

Avaruushallinto Nasan Cassini-luotaimen tehtävä päättyi 15. syyskuuta, kun 15 vuotta sitten toimintansa aloittanut alus ohjataan Saturnuksen kaasukehään. Luotaimen mukana tuhoutuvat Saturnuksen plasmaa tutkineet VTT:n ja Ilmatieteen laitoksen kehittämät mittausinstrumentit.

Nasan Cassini on ensimmäinen Saturnusta kiertävä luotain. Se saavutti jo kiertoratansa vuonna 2004, mutta luotaimen tehtävää jatkettiin vuoteen 2017. Nyt luotain ohjataan Saturnuksen kaasukehään ja tuhoutuu.

Luotaimen mukana tuhoutuivat kaikki 12 tiedeinstrumenttia. Niiden joukossa myös kaksi suomalaista osaamista sisältävää instrumenttia. VTT toteutti 90-luvun alkupuolella IBS-ionisuihkuspektrometrin, joka on osa luotaimen CAPS-plasmaspektrometria.

VTT kehitti myös muita mittausrakenteita ja ohjauselektroniikkaa. Luotaimen Huygens-laskeutuja oli mukana Ilmatieteen laitoksen kehittämä Vaisalan anturiteknologiaan perustuva PPI-laite, joka mittasi Titanin kaasukehän paineprofiilin luotaimen laskeutumisen aikana ja jatkoi havaintojaan pinnalle laskeutumisen jälkeen.

”Meille tekijöille tämä on ollut elämämme opettavaisin ja ainutlaatuisin projekti”, sanoo projektipäällikkö Kai Viherkanto VTT:ltä.

NASAn ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn yhteisen Cassini-Huygens -missio on ollut 2000-luvun merkittävimpiä avaruustutkimus­projekteja. ”Se on ollut pitkäkestoinen ja menestyksekäs tutkimus- ja havaintomatka ulompaan Aurinkokuntaan”, tiivistää Ilmatieteen laitoksen tutkija Ilkka Sillanpää.

LISÄÄ: Nasan videot luotaimesta ja 15.9.2017 tapahtumista. (LINKKI).

Päivitetty uutinen 18.9.2017.

Kuva: Nasa

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017