Uusi digiterveyden ekosysteemi liikkeelle

Digitaalisille ja tekoälyyn perustuville terveysratkaisuille on maailmanlaajuisesti kasvava tarve. Sen vanaveteen Suomessa on perustettu HUS:n koordinoima uusi ekosysteemi, CleverHealth Network. Se tuo yhteen terveysteknologiaosaamisen, terveydenhoidon ja terveysdatan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) koordinoima CleverHealth Network on Tekesin rahoittama ekosysteemi. Paremman hoidon lisäksi siinä haetaan menestyviä terveysteknologian vientituotteita yrityksille.

Tavoitteena on myös houkutella ulkomaisia investointeja Suomeen. Ensimmäiset projektit pyritään saamaan käyntiin jo syksyn aikana. Projektit pohjautuvat HUS:n erikoisosaamisalueisiin, jotka ovat maailman huippuluokkaa sekä laadullisesti että määrällisesti.

Innovaatiotoiminta tapahtuu ekosysteemin yhteyteen perustettavissa kehitysprojekteissa, joissa yhdistyy monialainen osaaminen ja ketterän yhteiskehittämisen toimintamalli.

Keskeisessä asemassa on HUS:n Sitran tuella rakentama suurten tietomassojen analyysi- ja säilytyspaikka, HUS-tietoallas. Sen tietomassoja voidaan käyttää HUS:n IT-kehitysjohtaja Mikko Rotonen  mukaan esimerkiksi tekoälyn opettamiseen.

CleverHealth Networkissä on jo mukana 14 yritystä, joista viisi on pk-yrityksiä ja yhdeksän kansainvälistä konsernia: BCB Medical, BC Platforms, CGI, Elisa, Fujitsu, GE, IBM, Innofactor, Microsoft, Nokia, Noona, Planmeca, Reaktor ja Tieto.

Kuvituskuva: IBM Watson (LINKKI, Suomen Watson Health Center aloitti)