IBM:n Watson-keskus aloitti Helsingissä

Uusi terveysalan Watson Health Center avattiin eilen Helsingissä. Keskuksessa 150 terveydenhuollon konsulttia kehittää uusia sovelluksia ja ratkaisuja. Avattu keskus on osa Tekesin ja IBM:n solmimaa viisivuotista yhteistyösopimusta.

Helsingin Watson Health Center tulee toimimaan kohtaamispaikkana kehitettäessä uusia dataa hyödyntäviä, kognitiivisia sekä keinoälyä sisältäviä sovelluksia ja ratkaisuja. Niitä tarvitaan, sillä terveysdatan määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan 73 päivän välein vuoteen 2020 saakka.

”Watson Health Center on nyt virallisesti avattu. Toivotamme tervetulleiksi asiakkaat, startupit ja sovelluskehittäjät luomaan yhdessä uusia ratkaisuja”, sanoo Suomen IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila (kuvassa). Kuvassa vasemmalla IBM Nordicin toimitusjohtaja Henrik Tang Hedegaard.

Keskuksen halutaan kokoavan yhteen niin julkiset kuin yksityiset terveydenhuollon organisaatiot, startup-yritykset, lääkealan yritykset sekä yliopistot ja tutkijat. IBM:n lisäksi mukana on Tekes viisivuotisella yhteistyösopimuksella.

”Olen luottavainen, että Watsonin kognitiiviset kyvykkyydet tulevat vauhdittamaan kotimaista innovointia”, sanoo Tekesin pääjohtaja Pekka Soini (kuvassa oikealla). Ne asettavat Suomen terveydenhuollon Soinin mukaa muutoksen eturintamaan niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti.

Uudella keskuksella tulee olemaan useita eri painopisteitä terveydenhuoltoalan ratkaisujen kehittämisessä. Näitä ovat Watson Health Imaging, Clinical Trial Matching, Drug Delivery & Life Sciences, ohjelmointirajapinnat ja virtuaalilääkäri sekä väestön terveyden edistäminen.

Aluksi keskitytään erityisesti onkologiaan, genomiikkaan ja harvinaisten sairauksien hoitoon. Keskus tarjoaa erilaisia testiympäristöjä ratkaisuiden testaukseen ja käyttöönottoon. Ensimmäiset testiympäristöt simuloivat sairaalaolosuhteita, lääkärin vastaanottoa, tavallista kotiympäristöä etähoidon ratkaisuja varten ja kuntosaliympäristöä omatoimisen aktiviteetin seurannan ratkaisuille.

Suomella on tarjota terveydenhuollon kokonaisuus, joka pitää sisällään sähköiset potilastiedot ja kaikkien saavutettavissa olevat terveydenhuoltopalvelut. Suomi on myös eurooppalainen edelläkävijä terveys- ja hyvinvointidatan hyödyntämisen lainsäätäjänä. Asetusten uskotaan avaavan edelleen uusia mahdollisuuksia tutkimuksessa, kehityksessä ja innovoinnissa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016