Vesivahingot kuriin Sigfox-verkon kautta

Lempääläinen elektroniikkayritys Xortec on kehittänyt Main-IoT-vuotovahdin, joka paljastaa nopeasti vesivahingot. Järjestelmässä hyödynnetään lähes koko maan kattavaa Sigfox-anturiverkkoa. Maltillisestikin arvioituna vuotovahdeilla voidaan saavuttaa jopa kymmenien miljoonien vuosittaiset säästöt.

Xortecin Main IoT -vuotovahdin avulla vakuutus-, kiinteistö- ja huoltoyhtiöt sekä kiinteistöjen omistajat pienentävät vesivahingoista aiheutuvia kustannuksia. Suomessa tapahtuu vuosittain noin 36 000 vesivahinkoa.

Main-Iot -vuotovahti on Sigfox-sertifioitu. Se tarkoittaa, että suomalaiskeksintö voidaan ottaa käyttöön maissa, joissa verkko toimii. Maita on lähes 40 ja määrä kasvaa kuukausittain. Suomessa Sigfox-verkko kattaa noin 85 prosenttia väestöstä, ja sitä operoi Connected Finland (LINKKI).

’’Sigfox-teknologia mahdollistaa kevyen sensori- ja mittausdatan välittämisen edullisesti ja yksinkertaisilla päätelaitteilla. Tiedonkulku on nopeaa ja häiriötöntä. Laitetta ei voi hakkeroida, koska se ei ole välittömässä yhteydessä internettiin, toteaa Xortec Oy:n markkinointijohtaja Joni Kääriäinen.

Xortec on ensimmäinen Sigfox-sertifioituja tuotteita suunnitteleva ja valmistava yritys Suomessa. Uuden Main-IoT -vuotovahdin ensiesittely tapahtuu Suomessa Alihankintamessuilla Tampereella 26.–28.9 ja kansainvälisesti päivää aikaisemmin 25.–26.9 Prahassa Sigfox World IoT Expo -tapahtumassa (LINKKI).

Lempäälässä Pirkanmaalla sijaitseva elektroniikan suunnittelu- ja valmistusyritys Xortec on perustettu 1993. Sen liikevaihto vuonna 2016 oli noin 3,9 miljoonaa euroa, ja yhtiön palveluksessa työskentelee 30 henkilöä.

LISÄÄ: Xortec Oy (LINKKI), tuotetieto (LINKKI)

Näin IoT-vuotovahti aktivoituu

Vuotovahdin asentaminen käy valmistajan mukaan minuuteissa. Alle kahden tulitikkuaskin kokoinen vuotovahti kiinnitetään valvottavaan paikkaan. Kun vahdin anturi kastuu, laite lähettää signaalin Sigfoxin verkkoon.

Tieto välittyy Xortecin palvelimelle, josta tekstiviesti ja puhelinsoitto ilmoittavat, missä vahinko sijaitsee. Jos viestiä ei kuitata, palvelu soittaa samaan numeroon. Yhdelle laitteelle voi rekisteröidä kolme eri puhelinnumeroa. Samalle puhelinnumerolle voi rekisteröidä rajattoman määrän laitteita.

Vuotovahti on huoltovapaa ja sen virtalähteenä on 10 vuotta kestävä paristo. Ostettaessa laitteen mukana tulee palvelu kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen käyttöä voi jatkaa ostamalla jatkovuosia. Arvioitu kustannus loppukäyttäjälle koko käyttöajalta on alle 1 euroa/kk.  Kun pariston vaihtaa 10 vuoden jälkeen, käyttöä voi edelleen jatkaa.