VTT kehitti mittauskonseptin tulehdusarvoille

VTT on kehittänyt kannettavan mittauslaitteen, jolla tulehdusarvot selviävät nopeasti myös kotioloissa. Nyt tutkimuslaitos hakee yrityskumppania testiliuskan ja laitteen validointiin ja kaupallistamiseen.

Laitteella testin tekeminen sormenpäästä otettavan verinäytteen otosta tuloksen saamiseen kestää noin kaksikymmentä minuuttia.  Sormenpäästä otettava veritippa laimennetaan mukana tulevalla liuoksella, minkä jälkeen pisara näytettä laitetaan testiliuskalle. Liuska asetetaan kannettavaan mittalaitteeseen, joka lähettää tuloksen käyttäjän omassa kännykässä olevaan mittaussovellukseen langattomasti. Testi antaa tulehdusarvon numeromuodossa.

”Laite on suunnattu kotikäyttöön terveydenhuollon ammattilaisille tai potilaille itselleen. Kooltaan se vastaa verenpainemittaria”, sanoo projektipäällikkö Marika Kurkinen VTT:ltä.

CRP eli C-reaktiivinen proteiini on tulehdusmerkkiaine, jonka pitoisuus veressä nousee varsin nopeasti esimerkiksi bakteeritulehduksissa ja jota lääkäri usein mittauttaa, kun hän epäilee potilaalla tulehdusta.

Lateraalivirtausmenetelmään perustuva kertakäyttöinen testiliuska tunnistaa CRP:n vasta-aineiden avulla. Laite mittaa optisesti näytealueen fluoresenssia. Testin kehittämisessä on hyödynnetty testikemian, optiikan, elektroniikan sekä ohjelmistokehityksen osaamista. Erityisesti on panostettu tarkan CRP-arvon mittaamiseen.

Kotona tehtävästä CRP-mittauksesta on hyötyä esimerkiksi hoidon tarpeen arvioinnissa, antibioottien vaikutuksen seurannassa ja tiettyjen kroonisten sairauksien hoidossa.

VTT:n luoma tuotekonsepti on kehitetty Tekesin Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa -rahoituksella -hankkeessa.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017