Mikro-ohjaimista langattomia – katso uusimmat

Tarjolla on kasvava joukko langattomia mikropiirejä, joissa on samassa paketissa mikro-ohjain ja lähetinvastaanotin. Uusia piirejä tarvitaan erityisesti esineiden internetissä, kerrotaan Uusiteknologia-lehden syyskuun numerossa. Lue tästä koko artikkeli.

Langattomat mikro-ohjainpiirit toimivat ensisijaisesti lisenssivapailla ISM-taajuuksilla, joista yleisimmät taajuusalueet Euroopassa ja Suomessa ovat 433, 868 ja 2400 megahertsiä. 2,4 gigahertsin alue on käytössä maailmanlaajuisesti, kun taas muut ISM-alueet vaihtelevat alueittain.

2_2017 Kansi
Syyskuun numerossa esitellään viimeisimmät langattomat ohjainpiirit ja -moduulit (LINKKI)

Langattomia mikro-ohjaimia on tarjolla myös muille, ei niin paljon käytetyille ISM-taajuuksille noin 27 megahertsistä alkaen. 2,4 gigahertsin alueella on ajoittain ja paikoittain suoranaista tungosta, mikä on kannustanut piirivalmistajia lisäämään ns. ”Sub-GHz-taajuuksilla” (Euroopassa 868 MHz, USAssa 915 MHz) toimivien langattomien mikro-ohjainten tarjontaa.

Bluetooth-sovelluksia varten on tarjolla eniten langattomia mikro-ohjainpiirejä. Sen sijaan WiFi- eli WLAN-radiolla varustettuja piirejä on selvästi vähemmän. Bluetoothista on myös mesh-verkkoversio tulossa. Myös anturiverkkoja tukevia piirimoduuleita tai kortteja on jo tarjolla.

Varteenotettava vaihtoehto on myös IEEE802.15.4, vuonna 2003 julkaistu standardi radioprotokollalle, jota käytetään pinon alimpana kerroksena useissa radioverkoissa kuten ZigBee, Thread, WirelessHART, MiWi ja 6LoWPAN.

Samaisessa Uusiteknologia 2/2017 -numerossa kerromme yksityiskohtaisesti myös uudesta MESH-pohjaisesta Bluetooth-versiosta.

LISÄÄ: Mikro-ohjaimista langattomia (LINKKI)

Kuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017