Kiina otti kvanttiverkon käyttöön – 2000 kilometriä

Kiina on ottanut käyttöön Pekingin ja Shanghain välille uudenlaisen kvanttiverkon. Sen pituus on 2000 kilometriä. Linjaan kuuluu nyt 32 releointiasemaa ja Jinanissa järjestelmä kykenee kryptaamaan 4000 datalohkoa sekunnissa.

Järjestelmässä hyödynnetään yksittäisten fotonien lähettimiä ja kvanttiporttilaitteita sekä siirtoväylän lähettimissä että vastaanottimissa, kuituperustaista tietoverkkoa voidaan hyödyntää kvanttitietoliikenteessä.

Tällä hetkellä näissä kvanttitiedonsiirron käytännön menetelmissä käytetään vain kahta tilaa, mikä johtaa varsin hitaaseen tiedonsiirtoon.Verkon keskuspaikkana on Jinanin kaupunki, jossa kyseistä verkkotekniikkaa on hyödynnetty kaupungin mittakaavassa jo muutaman vuoden ajan.

Tiederintamalla kiinalaiset tutkijat ovat saavuttaneet parhaimmillaan jo 300 – 400 kilometrin siirtovälejä ja muutenkin he ovat olleet aktiivisia esimerkiksi paremmin häiriöitä sietävän MDI QKD -menetelmän kehittäjiä.

Oma lukunsa on kiinalaisten tekemät satelliitin ja maa-aseman välinen ja veden alainen kvanttiyhteyskokeilut. Niissä on saatu muutaman lomittuneen fotonin luenta onnistumaan.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja kiinalaisen University of Science and Technology of China (USTC) –yliopiston  (LINKKI) ja tiedelehti Phys-nettipalvelun uutinen (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017