5G-koeverkkoja viritellään – testerikisa kovenee

Eri puolilla maailmaa viritetyt 5G-­koeverkot antavat ensimmäisiä todisteita verkkojen todellisesta suorituskyvystä. Yksi osa pilottiverkkojen toteutumista ovat uudet 5G-testerit, joita esitellään syyskuun Uusiteknologia-lehdessä. Katsaus on veloituksetta luettavissa verkon näköislehtenä.

Uusiteknologia-lehden syyskuun 2/2017-numerossa esitellään 5G-verkkojen testaustekniikoita ja alan laitetatrjontaa. Lue tästä veloituksetta (LINKKI).

VAikka 5G-tekniikan ITU-standardeja saadaan vielä odotella, niin verkkojen laite-  ja ohjelmistokehitys käy jo kiihkeänä. Uudet laajemmat kaistat vaativat myös 5G-mittauslaitteilta lisää suorituskykyä.  Kenttä-  ja laboratorio-olosuhteisiin soveltuvista perusmittalaitteista tärkeitä ovat laajakaistaiset signaaligeneraattorit ja -analysaattorit.

Tutkimuslaitosten lisäksi teleoperaattorit ovat avanneet Suomessa testiverkkoja ja tehneet pilottikokeita. Esimerkiksi Oulun yliopiston CWC-laboratoriolla on käytössään Nokian toimittamat esisarjan 5G-järjestelmät ja Telia demosi 5G-siirtoa Helsingissä jo muutama kuukausi sitten. Myös muut operaattorit ovat olleet aktiivisia 5G-kokeiluissa.

Ilman mittaus- ja testauslaitteita koeverkkoja ei voi operoida eikä arvioida. Siksi mukana ovat myös suurimmat testerinimet Keysightistä Rohde & Schwarziin ja Anritsusta National Instrumentsiin.

5G-testauksessa on nyt kyse alkuvaiheen tuotekehitysmittauksista, mutta testereistä saadaan ideoita myös tuleviin 5G-verkkojen ylläpito- ja vikatestaukseen. 5G-testereitä tekee myös oululainen Sarokal, joka julkisti uusimman X-STEP V -testerinsä muutama viikko sitten.

LISÄÄ: Monta kisajaa 5G-testereissä, Jyrki Penttinen, Uusiteknologia syyskuu 2/2017 ilmestyi 20.9.2017 (LINKKI, lue veloituksetta) sekä viimeisimmät 5G-uutiset Uusiteknologia.fi -palvelussa (LINKKI).

Kuva: Oulun yliopisto / CWC

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!