Kännykkäverkkojen IoT-tekniikka käyttöön

Matkapuhelinverkkojen NB-IoT-tekniikan avulla voidaan saada satoja tuhansia antureita neliökilometrin alueelle, arvioi Telian teknologiajohtaja Jari Collin. Myös Elisa ja DNA ovat kertoneet omista NB-IoT-suunnitelmistaan.

Matkapuhelinverkkoihin nojaavan NB-IOT-tekniikan avulla voidaan kytkeä erittäin edullisesti nettiin lukematon määrä laitteita pienellä alueella. Aiemmin tarjolla on ollut vain Sigfox- ja LoRa-tyyppiset anturiverkkoratkaisut.

”Uusi teknologia mahdollistaa erittäin halpojen ja laajalla alueilla toimivien sensoreiden liittämisen nettiin. Tuloksena on älykkäämpiä laitteita ja palveluita niin kuluttajille kuin yrityksille sekä kokonaisten toimialojen toimintamallien muutos”, Telian teknologiajohtaja Jari Collin sanoo.

Telia aloitti syyskuussa yhteistyön RD Velho -yrityksen kanssa uusien ratkaisujen toteuttamiseksi mahdollisimman nopeasti.

”Voimme yhdessä Telian kanssa synnyttää NB-IoT-teknologian avulla ennennäkemättömiä palvelukokonaisuuksia, joissa hyödynnetään uusinta teknologiaa ja kehitetään samalla asiakkaiden liiketoimintaa”, RD Velhon teknologiajohtaja Lassi Sutela kertoo.

Telia ja RD Velho tekevät yhdessä asiakaskohtaisia laite- ja anturitoteutuksia sekä mahdollistavat niiden testaamisen ennen kaupallisten tuotantoverkkojen aukeamista. Ensimmäiset asiakassopimukset on allekirjoitettu ja toteutushankkeet ovat käynnissä.

LISÄÄ: Lora (LINKKI), NB-IoT- (LINKKI) ja Sigfox-uutisia (LINKKI) ja  Uusiteknologia.fi:ssä. Anturiverkkoja on käsitelty myös Uusiteknologia-lehdissä 1/2016 (LINKKI)  2/2016 (LINKKI) ja 1/2017 (LINKKI).

NB-IoT tulee kisaan Sigfoxin ja LoRan kanssa

  • NB-IoT on globaali verkkoteknologia, jonka avulla saa kytkettyä suuren määrän laitteita verkkoon Sigfoxin ja LoRa-anturiverkkojen tapaan.
  • Kokonaan uutta verkkoa ei kuitenkaan tarvita, sillä NB-IoT voidaan päivittää nykyisiin verkkorakenteisiin.
  • NB-IoT sopii Telian mukaan hyvin myös patterilla toimiviin laitteisiin ja kohteisiin, jotka lähettävät pieniä määriä mittausdataa epäsäännöllisesti sekä vaativat pitkää toiminta-aikaa.
  • Ensimmäiset hankkeet ovat jo käynnissä Suomessa ja Pohjoismaissa. Kaupalliset verkot aukeavat vuoden 2018 aikana.
  • Vuonna 2020 Pohjoismaissa Telia arvioi olevan jopa kymmeniä miljoonia nettiin kytkettyä NB-IoT-anturia.
  • Kilpailevaa Sigfox-verkkoa operoi Connected Finland sekä vastaavan tyylistä LoRa-verkkoa Digita.

Lähde: Telia/Uusiteknologia.fi

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017