Uutta etäohjaustekniikkaa robottibusseihin

Automaattiset liikennevälineet tekevät tuloaan, mutta tarvitsevat enemmän älyä pärjätäkseen liikenteessä, kertoo  suunnitteluyritys Nodeonin liiketoimintajohtaja Jarno Kallio. Yritys kehittää Robusta-hankkeessa uudenlaista etäohjausjärjestelmää. Liikenne toimii jos tietoturva on Kallion mukaan riittävän hyvällä tasolla.

Autonomiset liikennevälineet tekevät jo tuloaan, mutta tarvitsevat ainakin vielä ihmisten apua pärjätäkseen liikenteessä. Ajoneuvon tielle pysäköity polkupyörä tai tuulen riepottelema muovikassi voivat vielä toistaiseksi osoittautua esteiksi autonomisten ajoneuvojen itse ratkaistaviksi.

Kehitystä on kuitenkin tulossa. Nodeonin liiketoimintajohtaja Jarno Kallion mukaansa liikenteessä tulee tapahtumaan sama kehitys kuin hisseissä, joissa oli vielä 1930-luvulla hkuljettajat. ”Sama ajatusmalli sopii myös liikenteen automatisointiin”. Kallio sanoo tiedotteessaan.

Jarno Kallio, Nodeon Oy

Nodeon on ollut mukana toteuttamassa Teollista Internetiä pääosin liikenneinfran parissa. ’’Nyt olemme valjastaneet osaamisemme kohti automaattisia ajoneuvoja Robusta-tutkimushankkeessa, jossa vastaamme etähallintajärjestelmän teknisestä toteutuksesta”, Kallio kertoo.

Laajassa Robusta-hankkeessa kehitetään yhtenä osana luotettava ja turvallinen automaattisen bussin etäohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa automaattisten linja-autojen tilapäisen etäohjauksen ja jota voi myöhemmin soveltaa muihinkin ajoneuvoihin eri liikenneolosuhteissa.

Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään tulevaisuuden robottibussien, ja myöhemmin muiden autonomisten ajoneuvojen etäohjausohjelmistoa 5G-verkon yli, reaaliaikaista mittaus- ja anturijärjestelmää, keinoälyllä tuettua ihmisen ja robotin vuorovaikutusta, sekä etäohjaussalin olosuhteita.

Hankkeen tutkimus- ja kehityskonsortiossa ovat mukana Nokia, Fleetonomy, Flou, Infotripla ja Nodeon, sekä hankkeen koordinoinnista ja tutkimuksesta vastaavat Metropolia ammattikorkeakoulu ja Demos Helsinki.  Tekes on mukana rahoittamassa hanketta.

LISÄÄ:  Robusta (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n aihealueeseen liittyvät uutiset (LINKKI1, LINKKI2)

Lähteet: Robusta, Editori.fi/Mia Heiskanen ja Metropolia amk

Kuvituskuva: Ranskalaisvalmisteinen robottiauto WEpod.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017