5G-verkon reunalaskentaan tekoälyä

Oulun yliopistossa tehtävää 5G-tutkimusta vauhdittaa tutkijaryhmälle myönnetty rahoitus tekoälytutkimuksen kehittämiseen.  Ryhmä testaa tekoälyllä tehostetun reunalaskennan uusia mahdollisuuksia. Puolen miljoonan euron rahoituksen myönsivät Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö.

5G-verkon esiinmarssi näyttää väistämättömältä, ja juuri siksi tämä tutkimushanke voi antaa suomalaisyrityksille merkittävää kilpailuetua. Tutkimusta tehdään Oulun yliopiston professorien Jukka Riekin, Mikko Sillanpään ja Mika Ylianttilan projektissa.

”Tämä hanke antaa meille loistavan tilaisuuden rakentaa Oulun yliopiston kampuksella tämän hetkisen tekniikan kärkeä edustavan testiympäristön niin tutkijoiden, yritysten, kuin opiskelijoiden käyttöön”, sanoo professori Jukka Riekki.

Reunalaskenta nousee jatkuvasti tärkeämmäksi tavaksi jalostaa verkkoon kytkettyjen laitteiden ja sensoriverkkojen dataa tiedoksi, jota sovellukset voivat hyödyntää. Viime vuosina dataa on jalostettu keskitetyissä pilvissä, mutta reunalaskenta tuo laskentapalvelimet lähemmäs verkon reunaa, esimerkiksi paikallisesti 5G-tukiasemien viereen. Lyhyet viiveet ovat tärkeitä erityisesti teollisten prosessien ja koneiden ohjaamisessa.

Reunalaskenta parantaa myös tietoturvallisuutta: esimerkiksi teollisuuslaitoksien tai sairaaloiden ei tarvitse enää siirtää dataa kauas pilveen, vaan data pysyy oman laitoksen piirissä.

Oulun yliopiston tutkijoiden tarkoituksena on tuottaa reunalaskentaa ja tekoälyä hyödyntäviä esimerkkiratkaisuja yritysten käyttöön.

Tekoäly voi esimerkiksi oppia datamäärän vaihteluita sekä käyttäjien liikkeitä, ja auttaa palvelimia varautumaan niihin jakamalla laskentakuormaa ja lataamalla sisältöä etukäteen. Näin verkot eivät tukkeudu suuren käyttäjä- ja datamäärän alla, vaan sovellukset toimivat jouhevasti.

TAUSTAA: Nokia mukana MEC-järjestelmissä

Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti auttaa suomalaisia yrityksiä hyödyntämään uuden sukupolven teknologiaa. Testiympäristöön hankitaan vuoden 2017 aikana ensimmäisen sukupolven kaupallinen Mobile Edge Computing -järjestelmä (MEC), jonka laskentapalvelimet kytketään suoraan 5G-tukiasemiin.

MEC on standardisoitu reunalaskentamäärittely, jota noudattavia laskentapalvelimia kehittää muun muassa Nokia. Tutkijaryhmä suunnittelee MEC-järjestelmään tekoälymenetelmiä ja laajennuksia yhdessä yritysten kanssa. Testiympäristöön toteutetaan esimerkkisovellus, jonka avulla yritykset saavat konkreettista tietoa reunalaskennan ja tekoälyn mahdollisuuksista.

Pilvilaskenta ja datansiirto ovat myös merkittävä energiankuluttaja. Reunalaskennan avulla video voidaan ladata ensin läheisen tukiaseman laskentapalvelimelle ja jakaa siitä mobiililaitteille. Jos taas sisältöä tuotetaan samassa paikassa, niin sitä ei tarvitse siirtää ollenkaan pilveen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!