Kohina tehostaa signaalin siirtoa

Tavanomaisessa elektroniikassa tehdään paljon stokastisen resonanssin (SR) eliminoimiseksi – ärsyttävää sihinää, joka yleensä vaikeuttaa heikkojen signaalien havaitsemista ja heikentää laitteen yleistä suorituskykyä.

Mutta miten olisi käyttää sitä keinona parantamaan signaalin siirtoa ja havaitsemista uuden sukupolven laitteilla, kuten bio-inpiroidut anturit ja laskentaprosessorit, jotka perustuvat aivojen neuroverkostoihin?

Osakan yliopiston tutkijat pyrkivät tähän käyttämällä yksiseinäisiä hiilinanoputkia (SWNT). He loivat summaavan verkon SR-laitteen, joka havaitsee alle kynnyksen olevat signaalit.

Tutkijoiden SR-laitteen toiminnalliset ominaisuudet pohjautuvat tiiviisiin nanomateriaaleihin ja hyödyntävät luonnollista spontaania kohinaa huoneenlämmössä, kertoo apulaisprofessori Megumi Akai-Kasaya.

Viime aikoina tutkijat ovat havainneet, että satunnaisen kohinan, kuten SR:n, lisääminen oikealla tavalla elektronisiin laitteisiin voi lisätä signaalien havaittavuutta ja tiedonsiirron tehokkuutta.

Akai-Kasaya uskoo, että kohinan generoivia laitteita tarvitaan sellaisissa tulevaisuuden laitteistoissa, jolla voidaan toteuttaa neuromorfinen stokastinen laskenta tai toteuttaa erittäin vähän energiaa kuluttava tiedonsiirto.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden uutistiedote (LINKKI) ja Applied Physics Letters -tiedelehden artikkeli (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock