Tältä näytti Nokian nousu ja tuho johtopaikoilta

Nokian matkapuhelinliiketoiminnan tuhosta on usein syytetty Applea ja Android-puhelimia. Todellisuudessa vaikeudet alkoivat jo paljon ennen kuin sillä edes oli vakavasti otettavia kilpailijoita, osoittaa marraskuussa julkaistava haastattelukirja Ringtone: Exploring the Rise and Fall of Nokia in Mobile Phones.

Aalto-yliopiston yhteistyökumppanin professori Yves Doz haastatteli yli 20 Nokian ylintä johtajaa ja kahlasi läpi valtavan määrän taustamateriaalia. Syntyi kirja Ringtone: Exploring the Rise and Fall of Nokia in Mobile Phones,. Se on kuvaus siitä, miten startup-henkinen pioneeriyhtiö kompastui ensin organisaatiouudistuksiin ja sisäisiin kiistoihin – ja jäi vasta sitten kilpailijoiden jalkoihin.

Nokian kulta-aikojen malleja Talkmanista Zippoon, 6610- ja Citymanina tunnettuun Gorbatsow-malliin.

Professorina työskentelevä Doz haastatteli kirjaansa varten  Nokian ylintä johtoa, kuten Jorma Ollilaa ja Risto Siilasmaata sekä niin sanottua vanhaa Dream Teamia, eli Olli-Pekka Kallasvuota, Matti Alahuhtaa, Pekka Ala-Pietilää ja Anssi Vanjokea.

Kirjan mukaan nuori ja energinen johto veti 1990-luvulla matkapuhelinliiketoimintaa enemmän startupin kuin perinteikkään teollisuusyrityksen hengessä ja loi vahvan can do -kulttuurin, jossa syntyivät muun muassa kaikkien älypuhelinten äiti, Nokian kommunikaattori, sekä maailman ensimmäinen matkapuhelinkamera.

Vaikeudet alkoivat 2000-luvulla, kun yrittäjyyshengen ja ketteryyden katoamisesta huolestunut johto päätti uudistaa organisaatiorakenteen. Matriisiin siirtymistä seurasi joukkopako johtoryhmästä, ongelmia keskijohdossa sekä sisäisiä jännitteitä, jotka myrkyttivät ilmapiirin ja jähmettivät tuotekehityksen – vakavin seurauksin.

LISÄÄ: Yves Dozin uutuuskirja Ringtone: Exploring the Rise and Fall of Nokia in Mobile Phones, Oxford University Press, 11/2017 (LINKKI)  ja Uusiteknologia.fi:n aiemmat historiikkiartikkelit Nokian kännyköistä (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017