Näillä suomalainen tunnistuu – mobiilivarmennus yleistyy

Sähköisessä henkilötunnistuksessa on siirrytty nopeasti kohti kaksivaiheista tunnistusta. Useimmille pankkitunnukset sekä tutut käyttäjätunnus ja salasana -parit ovat suosituimmat, mutta uuden selvityksen mukaan kolmannes on jo käyttänyt myös mobiilivarmennetta. Se on mobiilioperaattori DNA:n, Elisan ja Telian tarjoama palvelu.

Henkilöllisyyden todentaminen on tullut osaksi arkipäiväämme, myös tunnistautumisen muoto on muuttumassa. DNA:n, Elisan ja Telian tarjoaman mobiilivarmenteen avulla voi jo nyt hankkia esimerkiksi passin, ja ensi vuonna Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kehittämä mobiiliajokortti on tulossa suomalaisten matkapuhelimiin.

Mobiilivarmenne sijaitsee puhelimen SIM-kortissa. Tunnistautuminen tapahtuu omalla puhelinnumerolla ja itse valitulla tunnusluvulla. Jo nyt OP, Oma Säästöpankki, Bank Norwegian, Varma ja If tarjoavat jo nyt vakuutus- ja pankkipalveluita Mobiilivarmenteen käyttäjille.

Yleisimmät Mobiilivarmenteella käytettävät sähköiset palvelut ovat olleet pankkipalveluja, Kelan palveluja sekä Omakanta-terveydenhuoltopalveluja.

Kaksivaiheisen sähköisen tunnistuksen mahdollisuuksia hyödynnetään jo nyt laajalti ja kehitys avaa jatkuvasti uusia ovia palvelujen ja kaupan kansainvälistymiselle. Esimerkiksi yhteispohjoismaisesta digitaalisesta henkilötunnisteesta on tehty jo aloite Pohjoismaiden neuvostossa.   Myös teleoperaattorit ovat tunnistaneet digitaalisen kehityksen mahdollisuudet. Mobiilivarmenteesta pyritään tekemään tulevaisuudessa kansainvälinen palvelu.

Henkilötunnistautuminen verkossa -kyselytutkimus tehtiin DNA:n, Elisan ja Telian Mobiilivarmenne-yhteismarkkinointihankkeen toimeksiannosta Bilendi Finland Oy:llä syyskuussa 2017.

Online-tutkimukseen Bilendin paneelissa vastasi 1 000 kuluttajaa, jotka olivat iältään 18‒75-vuotiaita. Otos edustaa suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Kyseessä on laajin koskaan toteutettu kuluttajatutkimus sähköiseen verkossa tunnistautumiseen liittyen.

TAUSTAA: Suomessa alettiin pitää kirjaa väestöstä ensi kertaa 1500-luvulla. Tuolloin oma luotettavuus osoitettiin uudelle paikkakunnalle muutettaessa tai matkustaessa kirkon, maistraatin ja työnantajan allekirjoittamilla todistuksilla. Käsin kirjoitetut papintodistukset ovat sittemmin muuttuneet biometrisiksi passeiksi ja digitaalisiksi tunnisteiksi.  Lähde: Viestintävirasto.

Mikä on Mobiilivarmenne?

  • Mobiilivarmenteella voi todistaa henkilöllisyytensä verkkopalveluissa.
  • Mobiilivarmenteen saa käyttöön oman operaattorin verkkosivuilla tai myymälässä.
  • Mobiilivarmenne toimii tällä hetkellä 20 000 julkisessa palvelussa. Sillä voi esimerkiksi tilata passin, tehdä muutoksia verokorttiin, varata ajan lääkärille, tarkastella sähköisiä reseptejä tai tehdä kansalaisaloitteen. Palveluiden määrä kasvaa jatkuvasti ja julkisten palvelujen lisäksi mukana on myös yksityisiä palveluja tarjoavia yrityksiä.
  • Mobiilivarmenne sijaitsee puhelimen SIM-kortissa. Tunnistautuminen tapahtuu omalla puhelinnumerolla ja itse valitulla tunnusluvulla.
  • Mobiilivarmenne on Suomen suurimpien operaattoreiden DNA:n, Elisan ja Telian yhteinen palvelu.

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017