Tekoälygurulle Nokia-säätiön palkinto – koneoppimisesta neuraalilaskentaan

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto on tänä vuonna myönnetty emeritusprofessori Erkki Ojalle tunnustuksena hänen saavutuksistaan koneoppimisen, hahmontunnistuksen ja neuraalilaskennan aloilla. Kyseiset menetelmät ovat keskeisiä tekoälyn ja robotiikan kehityksessä.

Aalto-yliopiston emeritusprofessori Erkki Ojalle on yksi johtavista ja laajimmin siteeratuista tutkijoista koneoppimisen menetelmissä maailmassa. Hän on julkaissut yli 300 tieteellistä artikkelia ja hänen töihinsä on viitattu yli 46 000 kertaa.

”Harjoitettuani koneoppimisen ja neurolaskennan tutkimusta hyvin pitkään, on palkitsevaa nähdä, kuinka näitä tekniikoita nyt käytetään yhä useammissa kaupallisissa ja muissa sovelluksissa. Tekoälystä on selvästikin tulossa käytännön tekniikkaa”, sanoi Erkki Oja.

Tutkimustyössään Oja on keskittynyt erityisesti ns. ohjaamattomaan koneoppimiseen, jonka avulla tietokonealgoritmi voi analysoida täysin automaattisesti hyvin suuria datamassoja. Oja on vaikuttanut merkittävästi myös koulutuksen alueella opettamalla nuoria tutkijoita, joista yli 50 on saavuttanut tohtorin arvon.

”Koneoppiminen ja tekoäly ovat lähihistoriamme merkittävimpiä teknologisia kehityssuuntia. Ojan innovatiivinen tutkimustyö ja taitava panostus alan tutkijayhteisön kehittymisessä tarjoavat poikkeuksellisen hyvän lähtökohdan satavuotiaalle Suomelle tietointensiivisen aikakauden voimistuessa”, sanoi Nokia Säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas.

Erkki Oja palkittiin eilen Nokia Säätiön vuosijuhlassa Helsingissä.  Säätiö on jakanut yli 1 600 apurahaa 22-vuotisen olemassaolonsa aikana. Vuonna 2017 Nokia Säätiö jakaa apurahoina ja tunnustuspalkintoina yhteensä noin 420 000 euroa.

Nokia Säätiön tunnustuspalkinnon ovat saaneet viimeksi muun muassa internet-standardisoija Jari Arkko (2016), Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-aho (2015)  ja IoT-innovaattori Zach Shelby (2014). Aiemmin palkinnon on saanut kaikkiaan kolmekymmentä muuta alansa suunnannäyttäjää, kuten vuonna 1995 Lauri Kuokkanen ja vuonna 1997 Linux Torvalds.

LISÄÄ: Nokia Säätiö (LINKKI) sekä Nokia Säätiön tunnustuspalkinnon saaneet  (LINKKI, 2006-2016) ja (LINKKI, 1995-2005).

Kuva: Aalto-yliopisto

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!