Kierrätysmuovi sopii 3D-tulostukseen

Suomalainen startup-yritys 3DBear on julkistanut yhteistyössä Ammattikorkeakoulu Arcadan kanssa 3D-tulostettavan muovin kierrättimen. Konsepti on kuluttajien, kirjastojen tai oppilaitosten vapaasti käytettävissä ympäri maailman. Tarjolla on myös kierrättimen suunnitteluohjeet.

Muovijätteen määrä on maailmanlaajuinen ympäristöongelma. On arvioitu, että noin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä päätyy valtameriin joka vuosi. 3D-tulostuksella on potentiaali muuttaa tilannetta ja parantaa raaka-aineiden kiertoa.

Tänään julkistetun kierrätysteknologian avulla soveltuvia eriä kodin muovijätettä tai käyttämättömiksi jääneitä leluja voi muuttaa vaikkapa 3D-tulostetuiksi nukeiksi, rakennuspalikoiksi tai hyötyesineiksi.

”Meidän visiomme on alusta asti ollut, että muovi ei ole jätettä vaan arvokas raaka-aine. Päätimme avata teknologiamme maailmanlaajuisesti kaikkien käyttöön, jotta kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa innovaatio käyttöön”, toteaa 3DBearin toimitusjohtaja Kristo Lehtonen.

3DBearin kierrätin on osa esineiden digitalisaatiota, jolla on potentiaalia disruptoida merkittäviä aloja.

”Yhä harvempi enää ostaa musiikkia kaupasta fyysisinä esineinä. Haluamme tarjota vastaavan, luovuutta ruokkivan tavan lapsille ja antaa heille välineet suunnitella ja valmistaa omat lelut. Siinä säästyy myös perheiden vanhemmilta pitkä penni, kun ei tarvitse ostaa kovalla katteella brändättyjä muovipalikoita”, Lehtonen jatkaa.

Eri muovilajien yhdistäminen kierrätyksessä on teknisesti haastavaa. Tästä syystä pienten muovierien kierrättäminen on nykyisin harvoin teknisesti tai kaupallisesti järkevää. Lisäksi öljyn hinnan lasku on saanut monet kierrätysyritykset taloudellisiin vaikeuksiin.

”3D-tulostuksen avulla pieniä muovimateriaalieriä voidaan kierrättää tehokkaasti uusiksi tulosteiksi. Nyt kaikki kierrättimen valmistamiseen tarvittava tieto on koottu helposti hyödynnettäväksi paketiksi. Toivottavasti tämä lisää mielenkiintoa alaan myös laajemmin”, sanoo Arcadan yliopettaja Mirja Andersson.

Kierrättimen avulla myös 3D-tulostamisesta tulee halvempaa ja houkuttelevampaa myös kehittyvissä maissa, sillä uusi rulla 3D-tulostimen muovista raaka-ainetta maksaa kymmeniä euroja kilolta. Näin ollen 3D-muovin kierrättäminen säästää kuluttajalle paljon rahaa. Samalla kuluttajan ei tarvitsisi murehtia pieleen menneistä tulosteista.

Kierrättimen osat ovat standardiosia ja hinnaltaan edullisia. Kuka tahansa pystyy niiden rakentamaan oman kierrättimensä. Opiskelijaprojektina valmistettu kierrättimen prototyyppi sijaitsee Arcadan tiloissa, Helsingin Arabianrannassa.

3DBear Oy on helsinkiläinen vuonna 2016 perustettu koulutusteknologia-alan startup, joka auttaa opettajia ja kirjaston henkilökuntaa käyttämään opetuksessa uusinta teknologiaa. Tavoitteena on opettaa lapsille ja nuorille 3D-tulostuksen perusteita, mallintamista ja robotiikkaa lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) avulla.

LISÄÄ: Tietopaketti ja suunnitteluohjeet sekä video (LINKKKI)

TAUSTAA: Miten muovikierrätin toimii?

Jyrsitty jätemuovi ohjataan metalliseen pursottimeen, jossa se lämmitetään. Muovisulan läpimittaa mitataan optisella sensorilla laadun varmistamiseksi. Parhaimmillaan kierrätysmuovi on täysin uuden veroista.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017