Lahden radiomastot pian 90 vuotta

Lahden radiomastot täyttävät marraskuun lopussa 90 vuotta. Mastojen syntymäpäivän kunniaksi Radio- ja tv-museo Mastolassa järjestetään sunnuntaina 26.11 tapahtumapäivä, jonka aikana käydään läpi myös suuraseman historiaa.

Syntymäpäivään sunnunstaina 26.11 Lahden Radiomäellä kuuluu Yleistadion teknisen johtajana Jorma Laihon kello 14.00 alkava esitelmä radiomastojen rakentamisesta. Lahti Energia on luvannut valaista mastot juhlan kunniaksi siniseksi ja päivän aikana voi tutustua museon opastettuihin kierroksiin.

Lahden radiomastoja alettiin rakentaa  90 vuotta sitten. Urakka alkoi 14. syyskuuta 1927 pystyttämällä ensimmäinen apumasto, jonka avulla varsinaisia mastoristikoita alettiin nostaa kohti taivasta.

Mastojen pystytystyötä Lahden Selänmäelle tulivat valvomaan saksalaiset Frans Trojan ja Paul Nicolai. Työmaa kiinnosti laajalti, tosin osa innokkaista kääntyi jo aseman porteilta takaisin kuultuaan työitä tehtävän 150 metrin korkeuteen.

Lahden radiomastot rakennettiin kolmen kuukauden aikana. Ne olivat aikanaan kaksi korkeinta rakennelmaa Suomessa, Mastot valmistuivat virallisesti 26.11.1927. Siitä lähtien ne ovat kuuluneet Lahden kaupungin silhuettiin. Radioaseman viralliset vihkiäiset olivat huhtikuussa 1928.

Antenneihin tarvitut aikanaan 120 tonnin painoiset teräselementit tilattiin saksalaiselta Lehmann & Co:lta. Lähetinkoneisto tilattiin Telefunkenin tehtaalta. Ne tuotiin Suomeen laivalla ja Lahteen ne saapuivat rautateitse.

Viimeinen matka Selänmäelle eli nykyiselle Radiomäelle, tapahtui suurimmaksi osaksi hevospelillä, sillä tuon ajan kuorma-autot eivät jaksaneet viedä mastoelementtejä mäkeä ylös.

Vuonna 1935 valmistui Lahteen uusi suurasema,  johon tuli tehokas 150 kW:n Marconi-lähetin. Vuonna 1953 yleisradiotoiminnassa otettiin käyttöön ula- eli FM-aallot ja -lähettimet. Samana vuonna uusittiin Lahden AM eli pitkäaaltoaseman lähetin. Lahden AM-asema hiljeni lopullisesti toukokuussa 1993, jolloin Yleisradion pitkäaaltolähetykset lopetettiin.

LISÄÄ: Mastola (LINKKI) ja mastojen rakentaminen (LINKKI) sekä tapahtumapäivän (sunnuntai 26.11.2017) tarkempi ohjelma (LINKKI) ja esite kuvana (LINKKI).

Kuva: Radiomuseo Mastolan uusi näyttely.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017