IPv6 avittaa kännyköiden lisäksi IoT-yhteyksiä

Teleoperaattori DNA:n matkaviestinverkossa on saavutettu miljoonan yhtäaikaisen IPv6-käyttäjän määrä. Lukemaa kasvattaa erityisesti mobiilipäätelaitteiden nopea kehitys. IPv6 tulee olemaan myös välttämätön monissa IoT-palveluissa.

DNA:n IPv6-liikennemäärä on kansainvälisestikin huomattava, ja DNA:n verkot mahdollistavat IPv6-yhteydet yli kahdelle miljoonalle yhtäaikaiselle käyttäjälle. DNA:n sijoitus World IPv6 Launch -organisaation 200 eri verkkotoimittajaa kattavassa ja IPv6-käyttöönottoa kartoittavassa listassa on 45. Suomalaisista operaattoreista DNA on selkeästi korkeimmalla sijalla.

IPv6-yhteys parantaa asiakkaiden käyttökokemusta, sillä sen avulla pääsee käyttämään monia nopeiden verkkojen mahdollistamia palveluita täysipainoisesti. Myös IoT-palvelut kuten kameroilla tehtävä etävalvonta tehostuu, jos jokainen laite on IPv6-yhteydessä, sillä siten valvonnan järjestäjä voi saada yhteyden mihin tahansa haluamaansa kameraan heti.

”Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että IPv6 on verkkolaitteelle sama asia kuin puhelinnumero puhelimelle: Kun IPv6 on käytössä, niin jokaisella laitteella on oma osoite ja siihen saadaan suora kaksisuuntainen yhteys”, toteaa DNA:n välitysverkkojen tuotantojohtaja Ville Virtanen.

DNA:lla IPv6-protokolla on käytössä sekä matkaviestin- että kiinteässä verkossa. IPv6–protokollan yleistyminen lisää osaltaan käyttäjien tietoturvaa, sillä se tekee mahdottomaksi porttiskannauksen.

Porttiskannaus on yleinen tietoturvauhka, jossa ohjelmien ja käyttöjärjestelmän haavoittuvuuksia kartoitetaan rikollisissa tarkoituksissa tietoliikenneportteja tutkimalla.

Lisäksi IPv6 on välttämätön, jotta tulevaisuudessa 5G-verkon mahdollisuudet tulevat asiakkaiden käyttöön. Myös nykyisissä 4G-verkoissa IPv6 nopeuttaa verkon palveluita, koska yhteydet asiakkaan liittymän ja verkon palveluiden välillä kulkevat eheästi ilman turhia viiveitä ja parhaassa tapauksessa täysin paikallisesti.

LISÄÄ: Lista IPv6-yhteyksien tarjoajista (LINKKI)

Kuva: DNA

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!