Viranomaisverkko toimii rajasta huolimatta – toisena maailmassa!

Suomen viranomaisverkkoja operoiva Erillisverkot lanseerasi tänään Norjan kanssa viranomaisverkon vierailutoiminnon. Allekirjoitustilaisuudessa soitetiin myös ryhmäpuhelu Norjan Nødnett-viranomaisverkkoon suomalaisen Virve-verkon kautta.

Viranomaisten rajan yli toimiva verkkovierailu mahdollistaa Norjan ja Suomen viranomaisten yhteisen verkon käytön. Näin onnettomuus- tai katastrofitilanteessa niin poliisi, pelastus- kuin rajavartiolaitos voivat kommunikoida samassa ryhmässä tietoturvallisesti taatulla kaistalla.

Kyse on kriittisen viestinnän johtamisesta yhteisten toimintamallien sopimisen kautta. Yhteistyösopimus on viranomaisverkoissa vasta toinen maailmassa. Sopimusosapuolina ovat Virveä edustava Suomen Erillisverkot ja Nødnettia edustava Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

”Viranomaisroaming parantaa yhteistoimintaa maidemme välillä hätätilanteissa”, Suomen Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki kertoo. ”Suomella ja Norjalla on 736 kilometriä yhteistä rajaa Lapissa. Harvaanasutulla alueella nopea pelastustoiminta on haasteellista ja naapurimaan poliisi tai ensihoidon yksikkö voi sijaita lähempänä kuin lähin oman maan viranomainen”, Lehtimäki jatkaa.

Tähän asti Virve-puhelinten ja muiden viranomaislaitteiden kuuluvuus naapurimaassa on loppunut pian raja-alueen ylittämisen jälkeen. Sen vuoksi on haluttu yhdistää Virve ja Nødnett Inter-System-Interface-ratkaisulla (ISI). Yhteistyösopimuksen jälkeen suomalaisella Virve-puhelimella voi soittaa viranomaispuheluja kaikkialle Norjan viranomaisverkkoon ja myös toimia norjalaisten Nødnett-tukiasemien varassa.

Ensimmäinen Suomen ja Norjan viranomaisradioverkkojen välinen puhelu otettiin tänään. Kuvassa Jarmo Vinkvist, Erillisverkot, ja Nina Myren, Nodnett.

Vastaavasti norjalaiset viranomaiset voivat ottaa yhteyksiä kaikkialle Suomeen ja käyttää päätelaitteitaan kaikkialla Suomen Virve-verkossa.

Suomessa viranomaisilla on käytössä Airbusin toimittama Tetra-verkko, norjalaisilla Motorolan vastaava Tetra-verkko.

Verkkojen tekniseen yhteensovittamiseen otettiin mallia Ruotsin ja Norjan verkkovierailusta eli roamingista, joka aloitettiin ensimmäisenä maailmassa vuosi sitten.

Yhteistyön pelisäännöt määrittävät tekemisen käytännössä

Virve ja Nødnett määrittelevät sopimuksessaan myös pelisäännöt sekä esimerkiksi huollot, kustannusten jaon ja muut käytännön perusasiat.

Loppukäyttäjien – hätäkeskusten, poliisin, pelastuslaitosten, sote-toimijoiden, puolustuslaitoksen, tullin ja rajavartijoiden on puolestaan sovittava järjestelmän käytöstä, puheryhmistä, käytännöistä ja vastuista – eli siitä, kenelle ja mihin ryhmään naapurin puolella missäkin tilanteessa soitetaan.

”Esimerkiksi tulipalon sattuessa Norjassa johtovastuussa on poliisi, Suomessa pelastuslaitos. Toimintamallien yhteensovittaminen vaatii paljon työtä”, sanoo Suomen erillisverkkojen toimitusjohaja Timo Lehtimäki.

Suomen ja Norjan viranomaisverkot, Virven ja Nødnettin, yhdistävä hanke käynnistyi helmikuussa 2017 solmitusta aiesopimuksesta, ja vuosi on kulunut teknisen osuuden toteutuksessa. Testiympäristön jälkeen siirryttiin operatiivisten verkkojen yhdistämiseen ja ensimmäinen puhelu soitettiin tänään. Verkkoja testataan ensi vuodelle asti.

Lisää tietoturvaosaamista

Suomen viranomaisverkot laajentaa uuden sopimuksen lisäksi tietoturvatoimintojaan hankkimalla omistukseen Nordic Cyber Security Oy-nimisen yrityksen. Yhtiö käyttää määräysvaltaa sähköposti- ja turvaratkaisuja tarjoavassa suomalaisessa Deltagon Group Oy:ssä.

TAUSTAA: Suomen Erillisverkot Oy on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö. Yhtiön omistajaohjauksesta vastaa valtioneuvoston kanslia. Tetra-verkon lisäksi kehitteillä on älypuhelimeen kehitetty Virve-sovellus, joka on ensimmäien askel kohti viranomaisviestinnän tulevaisuuden mobiililaajakaistapalveluja. Alkuvaiheessa sovellus toimii Android-käyttöjärjestelmän älypuhelimessa. Soittojen lisäksi Virve-verkossa kulkee viikoittain 50 miljoonaa lyhytsanomaviestiä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!