Ilmanlaadun mittauksiin uutuustesteri

Suomessa on kehitetty uudenlainen reaaliaikainen testeri ilmanlaadun mittauksiin. Samanaikaisesti voidaan mitata useita erilaisia kaasupitoisuuksia.

VTT:n testerillä voidaan mitata sisäilman ammoniakki- ja formaldehydipitoisuudet samanaikaisesti toisin kuin nykyisillä käytössä olevilla mittalaitteilla. Testeri soveltuu myös ulkoilmaa heikentävien päästöjen mittaamiseen esimerkiksi kaupunkien keskustoista ja liikenteestä.

”Laite kykenee mittaamaan luotettavasti ja jatkuvatoimisesti useamman kaasun pitoisuudet alle 10 ppb:n herkkyydellä,”, kertoo erikoistutkija Timo Rajamäki VTT:ltä. Tulokset saadaan hänen mukaansa muutamassa minuutissa tai tarvittaessa jopa sekunneissa.

Prototyyppi on joustavasti muunneltavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Mittausmenetelmä perustuu laserin valon imeytymiseen eli absorboitumiseen tutkittavaan aineeseen.

Valo kulkee mitattavan ilman läpi moniheijastuskyvetissä. Näin saavutetaan useiden kymmenien metrien mittausmatka ja riittävä herkkyys jopa pienissä pitoisuuksissa.

Testeri imee mitattavan kaasun omalla näytepumpullaan, ja sitä ohjataan tietokoneella. Vastaavaa analysaattoria ei VTT:n mukaan ole ollut Suomessa ammattilaiskäytössä.

Kuva: Kehitetty prototyyppi on nyt teknisesti käyttövalmis, ja sille haetaan tuotteistajaa sekä uusia sovelluskohteita.