Tekesin 100 Lasissa!: Älykaupunki tarvitsee 5G-verkkoa ja IoT-tekniikkaa

Toimiva älykaupunki rakentuu tiedon lisäksi toimiville tietoliikenneyhteyksille, vakuutti  Tekesin 100 Lasissa! -tapahtumassa eilen puhunut Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri. Talvimyräkästä huolimatta tapahtumaan osallistui lähes 600 alan asiantuntijaa.

Helsingin Telakalla järjestetty Tekesin älyohjelmien suurtapahtuma 100 Lasissa! toi yhteen alan osaajia sekä lähes 70 Tekesin rahoittamaa älykaupunkihanketta yrityksistä ja tutkimuslaitoksista. Tapahtumassa puhuttiin kaupunkirakenteen lisäksi robottiautoista, 5G:stä ja erilaisista liikenneratkaisuista.

”Tulevaisuuden menestyvä kaupunki on ihmisläheinen ja älykäs. Sen energia-, liikenne- sekä rakentamisratkaisut tarvitsevat toimiakseen huipputeknologiaa (esim. 5G, VR/AR, 3D-tulostus) ja tutkimusta”, vakuutti Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelman päällikkö Karin Wikman jo ennakkoon.

Tapahtumassa järjestettiin myös paneelikeskustelu siitä, miltä tulevaisuuden kaupunki näyttää, tuntuu ja kuulostaa ja millaista yhteistyötä kehitys edellyttää. Julkisen tiedon avoimuus uusien sovellusten kehittämisessä nousi laajalti esille.

Keskustelijoina olivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, ABB:n maajohtaja Pekka Tiitinen, robotiikkajohtaja Merja Fischer Stariasta sekä Tekesin pääjohtaja Pekka Soini. Eurooppalaista näkökulmaa älykaupunkikehitykseen tuo Margit Noll, Urban Europen puheenjohtaja.

Suomalainen älykaupunkeihin liittyvät kehitys- ja kansainvälistymistoimet jatkuvat myös ensi vuonna aloittavassa Business Finlandissa. Niitä ovat ovat muun muassa 5G-, Älykäs energia- ja Teollinen internet -ohjelmissa sekä valmisteilla olevat liikenne- ja alustatalousohjelmat.

’’Päätavoite on Suomen nostaminen maailman houkuttelevimmaksi testbediksi sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan että investointien kohteeksi parhaille kotimaisille sekä kansainvälisille toimijoille”, kertoi Tekesin strategia- ja ohjelmatoiminnasta vastaava johtaja Mika Lautanala.

Innovatiiviset julkiset hankinnat ovat myös tärkeä työkalu asian edistämiseksi.

LISÄÄ: 100 Lasissa! -tapahtuman esityskalvot (LINKKI, vain osa, pdf), Kaiku Helsingin uutinen tapahtuman tarjonnasta (LINKKI) sekä Tekesin rahoittamat älykaupunkihankkeet -esittely ’’Smart City Solutions from Finland’’ (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!