Video: Näin robottiauto kulkee Suomen talvessa

VTT:n robottiauto on ensimmäinen lumen ja jään haastanut autonominen auto Suomessa. Volkswagen Touaregin alustalle kehitetty uudenlainen tutkimusajoneuvo on varustettu kameroilla, antenneilla, sensoreilla ja laserskannereilla. Katso nettivideolta miten Martti-niminen robottiauto kulkee Suomen talvessa.

VTT:n robottiauto omn ensimmäisenä automaattisena autona onnistunut ajamaan täysin autonomisesti todellisella tiellä lumipeitteisissä keliolosuhteissa.  Auto testattiin Muoniossa Aurora E8 -älytiellä myös 40 km/h:n nopeudella.

’’Enemmänkin vauhtia olisi voinut olla, mutta nopeus on ohjelmallisesti rajoitettu testiajoissa 40 km/h”, kertoo projektipäällikkö Matti Kutila VTT:n RobotCar Crew’sta. Ajon toteuttivat VTT:n tutkija Pasi Pyykönen , erikoistutkija Ari Virtanen ja vastaava tutkimusteknikko Rainer Täppinen .

Auton kolme laserskanneria nuuskivat ympäristöä auton edessä. Ohjelmisto on sama ohjelmisto kuin VTT:n toisessa Marilyn-nimisessä koeautossa. ’’Ohjelmistoon  ei enää tarvinnut tehdä kuin pieniä muutoksia’’, kerto auton rakentamisesta ja laitteista vastannut Ari Virtanen VTT:stä.

Testiautoon vaihdetaan vielä optisten komponenttien aallonpituuksia ja lisätään tutkan erottelua sekä rakennetaan lisää älykkyyttä anturien toimintaa haistelevaan ohjelmistoon.

Näillä muutoksilla pyritään projektissa mukana olevien varmistamaan ajoneuvon toimintakykyä esimerkiksi liukkaalla tiellä, jossa näkyvyyttä haittaavat peittynyt tienreuna tai sumu.

Tammikuun puoliväliä autoon asennetaan myös uusi kommunikaatiomoduulit ja alkaa keskustella älytien digitaalisen tieinfran kanssa.

”Käytössämme on jo älykäs tienvarsiyksikkö. Tämä MARSU:ksi nimetty kärry sisältää kitkatiedon mittausta ja kehittyneen tukiasemana toimivan kommunikaatiomoduulin’’, VTT:n Matti Kutila kertoo.

VTT:n kaikki robottiautot ovat myös mukana uuden 5G-verkon kehityksessä esimerkiksi Tekesin Challenge Finland -ohjelmaan kuuluvan 5G-SAFE-projektin kautta. Tutkimusryhmä tekee myös yhteistyötä Euroopan autoteollisuuden kanssa, kun kehitetään erityisesti vaikeisiin keliolosuhteisiin soveltuvaa automatiikkaa.

VTT:ltä on tulossa ensi keväänä robottiautosta myös maastokelpoinen versio.

LISÄÄ: Näin VTT:n robottiauto kulkee (LINKKI, video).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

 https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017