Helsingin seutu innovoi eniten – silti t&k-väki vähenee

Patenttihakemusten määrä on Helsingin seudulla kasvanut jo useamman vuoden. Erityisesti EU-patentteja tehdään Helsingin seudulla suhteellisen runsaasti eurooppalaisiin alueisiin verrattuna. Silti Suomi jää kilpailijoistaan, selviää Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta. Ja t&k-väki vähenee.

Suomessa jätettävistä patenttihakemuksista lähes puolet on tehty Helsingin seudulla, mutta silti koko osuus on vähentynyt viime vuosina, joka kertoo muutoksista tutkimuspanoksissa.Viime vuosina innovaatiotoiminnalle ei enää ole löytynyt rahoitusta aikaisempien vuosien tavoin.  Julkisen sektorin t&k-rahat ovat voimakkaasti vähentyneet 2010-luvulla.

Tutkimus- ja kehitystoimintaan sijoitetut panokset olivat Helsingin seudulla viime vuonna 3,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Osuus on korkeampi kuin Eurooppa 2020-strategiaan asetettu kolmen prosentin tavoite. Lisäksi seudun t&k-menot vastasivat lähes puolta koko Suomen t&k-panoksista.

Helsingin seudun t&k-panostuksista yrityssektorin osuuson määrällisesti suurin (68 prosenttia kaikista seudun t&k-kuluista), mutta koko maan mittakaavassa lähes kaksi kolmasosaa julkisen sektorin t&k-panoksista käytetään alueella. Alueella on monia VTT:n yksiköitä ja ammattikorkeakouluja ja yliopistollista toimintaa.

Helsingin seutukunta rakentuu Helsingin lisäksi laajasta alueesta: Espoo, Vantaas, Hyvinkää, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Koko seutualueella oli selvityksen mukaan vuonna 2016 tutkimustehtävissä 33 000 henkilöä, joka ei ole enää kasvanyt vaan laskenut vuodesta 2012 lähtien toisin kuin monilla kilpailevilla alueilla. Samaan aikaan  monet seutukunnan yritykset painivat osaajapulan kanssa ja kansainvälisten osaajien houkuttelu on entistä tärkeämpää, arvioidaan Helsingin alueselvityksessä.

LISÄÄ: Tilastoselvitys (LINKKI, pdf)

Kuva: VTT / www.uusiteknologia.fi