Video: Maailman suurin aaltoenergiapuisto Balille – Suomesta

Suomalaisyritys Wello on saanut ensimmäisen kaupallisen aaltoenergiapuiston tilauksen. Yritys toimittaa Balille kymmenen megawatin laitoksen, jossa energiaa otetaan talteen aaltojen liikkeestä. Kyseessä on maailman suurin aaltoenergiapuisto. Se tuottama sähkö on täysin päästötöntä. Katso videolta miten laite toimii.

Indonesialainen infrastruktuurirakennusyhtiö Gapura Energi Utama (GEU) on tilannut suomalaiselta Wellolta kymmenen megawatin aaltoenergiapuiston. Voimalapuisto toimitetaan, kun lupaprosessi on saatettu loppuun, minkä arvioidaan tapahtuvan vuoden 2018 lopussa. Puisto tulee sijaitsemaan Balilla, Nusa Penida saaren läheisyydessä ja siitä tulee maailman suurin aaltoenergiapuisto.

”Olen erittäin ylpeä siitä, että pitkäjänteinen kehitystyömme on saamamme tilauksen myötä nyt palkittu. Tämä on kuitenkin vasta alkua, sillä Wello-aaltoenergialaitteellamme on maailmanlaajuinen myyntipotentiaali”, sanoo Heikki Paakkinen, Wellon toimitusjohtaja ja perustaja.

Patentoitu Wellon aaltoenergiakonvertteri Pingviini, jota on kehitetty ja testattu lähes kymmenen vuoden ajan. Laite on kestänyt rankimmatkin valtameriolosuhteet ja jopa 18 metriä korkeat aallot.

Kuva: Wellon rakenne.

Veden pinnalla kelluva Wellon aaltokonvertteri ottaa talteen aaltojen kineettisen energian ja muuntaa sen päästöttömäksi sähköksi. Se ei tuota visuaalista tai melusaastetta ja niitä voidaan käyttää lähes kaikilla valtamerten rannikkoalueilla.

Laitteen liikkuvat osat eivät ole kosketuksessa meriveden kanssa ja sen huoltotarpeet ovat vähäiset. Laitetta voidaan seurata ja säätää tarvittaessa etäyhteyden avulla.

”Tuotettu sähkö on jo erittäin kilpailukykyistä verrattuna merelle rakennettuun tuulivoimaan ja sarjatuotannon myötä tavoittelemme vielä 50 prosenttia kustannusleikkausta”, Wellon perustaja Paakkinen sanoo.

Wello aaltokonverttereiden potentiaalinen markkina on arvoltaan yli miljardi euroa pelkästään Indonesiassa. Ratkaisu on kuitenkin toimiva maailmanlaajuisesti lähes kaikilla valtamerten rannoilla.

Wello on myös solminut Indonesian markkinoihin liittyvän edustussopimuksen GEU:n kanssa. Yhteistyömme myötä on mahdollista valmistaa Wello Pingviini -aaltoenergialaitteen runko Indonesiassa ja myös muita komponentteja voidaan indonesialaistahon mukaan tuottaa paikan päällä.

”Indonesiaa ympäröivän valtameren aaltoenergiapotentiaali on suuruudeltaan yli 17 GW, eikä sitä ole vielä lainkaan hyödynnetty. Yhteistyö Wellon kanssa on meille strategisesti merkittävää ja tavoitteenamme on mukaanpääsy valtavalle aaltoenergian sähkömarkkinalle’’, sanoo GEU:n ykkösmies Komang Agus Pribadiana.

LISÄÄ: Wellon Pingviini -aaltokonvertterin toiminta (LINKKI, video)

Kuvat: Wello