Asiantuntija-artikkeli: 5G-aika lähestyy – NR-standardi hyväksyttiin

Viidennen sukupolven verkot ovat olleet aktiivisen tutkimuksen aiheena koko vuoden monine koeverkkoineen ja edistyksellisine tutkimusteemoineen. 5G otti juuri ennen joulua merkittävän askeleen eteenpäin, kun 3GPP-organisaatio hyväksyi ensimmäisen vaiheen 5G-radiorajapinnan tekniset ominaisuudet. Esimaksua todellisista 5G-verkoista saadaan jo 2019 aikana.

Maailmalla varsin moni verkkotoimija on kertonut ottavansa 5G:n kaupalliseen käyttöön piankin, on selvää, että kyseiset lausunnot ovat liittyneet 5G-verkkojen esiasteisiin, joiden tekniikka ei ole ollut yhteensopivaa muiden kanssa.

3GPP Live twitter (LINKKI)

Ilman kansainvälisesti hyväksyttyjä standardeja ja yhteisymmärrystä siitä, mitä 5G yleensä tarkoittaa ei ole voinut oikeita 5G:tä rakentaa. Asia eteni, kun ennen joulua Portugalissa järjestetyssä RAN:n yleiskokouksessaan numero 78 tehtiin historiaa (kuva). 3GPP-organisaatio hyväksyi Lissabonissa ensimmäisen vaiheen 5G-radiorajapinnan teknisen spesifikaation.

NSA-radiorajapinta käyttöön

Kyseessä on 5G New Radio (NR) –radiorajapinnan määrityksen välivaihe nk. Non-Standalone  (NSA) –radiorajapinta. Se on tarkoitettu pitämään yllä vauhtia varsinaisen 5G-järjestelmän viimeistelyn aikana 3GPP:n standardoimana. NSA mahdollistaa aiempaa laajemmat koeverkot sekä 5G:n ensimmäisen vaiheen kaupallisen käyttöönoton vuodesta 2019 lähtien.

5G:n NSA-rajapinta siis tarkoittaa sitä, että NR käyttää jo olemassa olevaa LTE:n radio- ja siirtoverkkoa pohjana liikkuvuudenhallintaan ja radioverkon peittoalueeseen siten, että NSA lisää uuden 5G-spesifisen kantoaallon aiempien rinnalle.

Vaikka varsinainen täysin uusi 5G-verkko on vielä standardoinnin alla, NSA:n ansiosta 5G:n kaupalliset käyttöönotot ovat mahdollisia jo aikaistetussa aikataulussa vuoden 2019 alusta lähtien. 3GPP on evaluoinut eri käyttöönottokonfiguraatioita ja päätynyt noin tusinan joukkoon optioita, joista NSA edustaa optiota 3.

SA-rajapinta tuo apua kokeiluihin

5G:n Standalone (SA) –radiorajapinta mahdollistaa puolestaan täyden käyttäjä- ja signalointitasojen tuen niin 5G:n radio- kuin siirtoverkolle. Siirtoverkon termi 5G:n aikakaudella on NGC (Next Generation Core). Tämän hetken arvioiden mukaan SA-moodin radio- ja siirtoverkkojen tekniset spesifikaatiot valmistuvat kesäkuussa 2018, ja ne kuuluvat osana Release 15 –spesifikaatioihin.

3GPP on konkreettisin toimija standardointirintamalla 5G:n kehittämisessä, joten uutinen on varsin merkittävä indikoimaan alan halua saada 5G kaupalliseen käyttöön mahdollisimman nopeassa aikataulussa.

5G-standardointi edelleen vielä kesken

Kuva: Qualcomm

Uutisesta huolimatta 3GPP:llä on vielä työtä viimeistellessä järjestelmän päästä-päähän –arkkitehtuurin määritykset.

Aikataulu on kuitenkin edelleen linjassa myös ITU:n 5G-määritysten kanssa.

ITU:n IMT-2020 määrittelee connected society –konseptin vuodesta 2020 lähtien, ja linjaa tekniset vaatimukset ITU:n hyväksymille 5G-järjestelmille.

On oletettavaa, että 3GPP:n Release 15 –standardin mukainen ehdotus hyväksytään yhtenä kandidaateista.

Mittauslaitevalmistajat virittävät järjestelmiään

Tällä välillä mittalaitevalmistajat ovat jo varautuneet aktiivisesti 5G-aikakauteen. Esimerkkinä  Keysight on tarjonnut jo 5G-radiorajapinnan testaukseen verkkoemulaattoriratkaisuja. Yrityksen ilmoituksen mukaan nyt hyväksytyn 3GPP:n uuden NR-radiorajapinnan spesifikaatio on tuettuna verkkoemulointiin.

Myös muut testerivalmistajat ovat hyvin mukana 5G-kehityksessä Kokeiluissa tullaankin näkemään kaikki alan tärkeimmät toimijat testerivalmistajista piiritoimittajiin ja verkkotekniikan valmistajiin. Sen näkee julkistuksen aiheuttamasta tiedotevyörystä ei toimijoilta. Alla linkit osaan yritysten 5G-tiedotteista.

LISÄÄ: 3GPP:n NR-spesifikaatiotiedote (LINKKI), NR-seloste (LINKKI), esityskalvot (LINKKI, pdf), 3GPP-standardit (LINKKI), Keysightin 5g-tiedote (LINKKI),  Rohde & Schwarzin 5G NR -esitys (LINKKI, video) sekä uutuustesteri (LINKKI), Qualcommin 5G NSA-tiedote (LINKKI) ja Telecom nettitelevision uutinen (LINKKI, youtube)A

Aloituskuva: Shuttestock

Artikkelin kirjoittaja Jyrki Penttinen on toiminut matkaviestintäalalla vuodesta 1994 lähtien. Hän on perehtynyt kaikkiin matkaviestinnän sukupolviin ja  julkaissut useita matkapuhelinverkkoja koskevia oppikirjoja. Hän on kirjoittanut 5G-tekniikasta Uusiteknologia-lehteen ja viimeistelee parhaillaan uusinta englanninkielistä 5G-tekniikasta kertovaa kirjaansa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta 5G-tietoa  – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017/42

 

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017/40