Nopeita 5G-piirejä tulevaisuuden kännyköihin

Tulevien 5G-verkkojen rinnalla kehitetään seuraavan sukupolven kännyköitä ja niiden piiriratkaisuja. Qualcomm kertoo tekevänsä  Nokian kanssa yhteistyötä 5G NR -testauksessa ja uusimpana Intel kertoo testanneensa uutta 5G NR -piirisarjansa XM8000 koeverkoissa.

Kuva: Qualcomm, 5G NR

Tietoliikenneteollisuus on operaattoreiden kanssa kiinnostunut 3GPP 5G NR -tekniikoiden käyttöönoton aloittamisesta jo vuoden päästä.  Sitä avittaa juuri ennen joulua Lissabonissa hyväksytty 5G-radiorajapinnan teknisen spesifikaatio.

Kaksi kuukautta sitten amerikkalainen Qualcomm esitteli prototyypin (kuvassa)  5G-kännyköihin tarkoitetusta Snapdragon X50-modeemistaan. Yhden piirin 5G-ratkaisun lisäksi Qualcomm on myös esitellyt ensimmäisen mmWave 5G -malliston referenssisuunnittelunsa.

Qualcommin Snapdragon X50-piiri ja  28 GHz mmWave-antennimoduuli ovat tulossa käyttöön Verizonin ja Novatel Wireless Expedite-kokeisiin  28 GHz: n ja 39 GHz: n taajuusalueilla.

Qualcomm tekee myös yhteistyötä Nokian kanssa 5G NR -yhteensopivuustestauksessa. Siinä käytetään MIMO-antennitekniikkaa hyödyntävää Qualcommin 5G NR mmWave-prototyyppiä.

Qualcommin 5G NR mmWave perustuu 3GPP: n kehittämään 5G New Radio (NR) Release-15 -versioon. Protolaitteisto toimii millimetriaalloilla yli 24 GHz: n taajuusalueella. Siitä on myös prototyypit 3,3 GHz:n ja 5,0 GHz:n taajuusalueille.

Myös Intel on tulossa mukaan 5G NR-alueelle. Yritys testasi uutta 5G NR-moodemipiiriään XMM  8000 pari kuukautta sitten 28 gigahertsin taajuusalueella.  Se toimii myös 6 GHz:n ja globaaleilla millimetriaallon taajuusalueilla. Piiri tarjoaa tuen myös vanhemmille teknikoille (2G, 3G ja 4G) ja tulee toimituksiin 2019 aikana.

LISÄÄ: Uusiteknologian 5G-uutisia (LINKKI), Intelin XMM800  5G NR-modeemipiiri (LINKKI) ja Qualcommin 5G-piirisarja ja protolaite (LINKKI) sekä 5G NR -testausyhteistyö (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!