Uusi WPA3-salaus langattomiin wifi-verkkoihin

Langattomiin verkkoihin on tulossa uusi turvallisempia WPA3-salaus. Se tulee auttamaan myös IoT-ratkaisujen salausta. Myös nykyistä WPA2:sta tullaan parantamaan.

Wifi Alliance kertoi meneillään olevilla CES 2018 messuilla parantavansa WPA2-tekniikkaa ja tuovansa tarjolle uuden entistä vahvemman WPA3-salauksen. Uusi WPA3 otetaan käyttöön vuoden 2018 aikana.

Wi-Fi Alliance jatkaa silti WPA2: n tehostamista. Vuodesta 2000 lähtien Wi-Fi Alliance on sertifioinut yli 35 000 Wi-Fi-tuotetta. WPA2:n ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Lokakuussa tietoturvatutkijat löysivät WPA2: sta KRACK, Key Reinstallation Attacks -nimisen haavoittuvuuden.

Uusi WPA3 tulee sisältämään spesifikaation laitekohtaiselle suojaukselle, joten vaikka samassa verkossa olisi useampia puhelimia tai tietokoneita kiinni, niin toistensa yhteyksiä ne eivät pääse häiritsemään tai kuuntelemaan.

WPA3:sta tulee IoT-laitteisiin suunnattu yksinkertaistettu versio. IoT-laiteet voidaan helposti konfiguroida muiden laitteiden, kuten älypuhelimen tai tablettitietokoneen avulla.

WPA3 tulee tarjoamaan myös henkilökohtaisen salausavaimen luomisen käyttäjäkohtaisesti, kun perinteisesti WPA2-verkoissa kaikilla laitteilla on ollut käytössä sama verkkoavain. Jokaiselle käyttäjälle oma salausavaimen käyttäminen mahdollistaa verkossa kulkevan datan suojaamisen entistä paremmin jo verkkotasolla.

Uusi salaus tulee tekemään myös mahdottomaksi verkon suojausavainten murtamisen tietokoneohjelmilla kokeilemalla satunaisia salasanoja. Tarpeeksi monen salasanayrityksen jälkeen WPA3 antaa automaattisesti murtoa yrittäneelle porttikiellon verkkoon.

WPA3-tekniikassa on uutuutena192-bittinen Commercial National Security Algorithm (CNSA). Se tarjoaa edellisiä algoritmeja korkeampaa suojaustasoa, jotka Yhdysvaltain hallituksen, puolustusvoimien ja teollisuuden turvallisuusvaatimuksia.

WPA3-suojauksen käyttöönotto tulee vatimaan erikseen hyväksytyn reitittimen sekä päätelaitteisiin tuen uudelle salaustekniikalle.  Ensimmäisiä WPA3-salaustekniikan hallitsevia WLAN-reitittimiä luvataan  kauppoihin vielä tämän vuoden aikana.

LISÄÄ: Wifi Alliance WPA2-laajennukset ja WPA3-esittely (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock

Päivitetty linkkiä 15.40

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017