Suomen Akatemia harkitsee rahoitusta – mukana 6G-verkot ja tekoäly

Suomen Akatemia on valinnut lippulaivaohjelmansa hakemuksista kahdeksan ehdotusta jatkokäsittelyyn. Mukana ovat IT-alueelta tulevaisuuden 6G-verkot ja tekoälytutkimus. Akatemia on varannut ohjelman rahoitukseen 25 miljoonaa euroa.

Suomen Akatemian lippulaivajaosto päätti jatkoon menevistä hakemuksista kokouksessaan eilen. Mukana tutkimusehdotuksissa on tietoliikenteen tulevaisuuden 6G-ratkaisujen lisäksi tekoälyä, mutta myös  esimerkiksi biotekniikkaa, photoniikkaa, terveys- ja avaruustutkimusta.

”Hakuun tuli ilahduttavan monipuolisesti hakemuksia useilta eri tieteenaloilta ja ne olivat hyvätasoisia, mikä osoittaa, että Suomessa on vahvaa osaamista hyvin monella eri alalla”, Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja, professori Heikki Ruskoaho sanoo.

Hakemukset käsitellään seuraavaksi kahdessa kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa, joista toinen arvioi hakemusten tieteellistä tasoa ja toinen tutkimuksen vaikuttavuutta.

Jatkokäsittelyyn valittiin Suomen Akatemian mukaan hakemukset, joiden tieteellinen laatu ja suunnitelmat sen kehittämiselle olivat erinomaisella tasolla ja joissa yhdistyy samalla hyvää taloudellista kasvua tukeva tai muu merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Arviointipaneelit haastattelevat hakijat 28.2.-2.3.2018. Lippulaivaohjelman jaoston tavoitteena on myöntää rahoitusta 2-4 hakemukselle. Lippulaivaohjelman jaosto päättää rahoitettavista lippulaivoista 18.4.2018.

Jatkokäsittelyyn valitut lippulaivaohjelman hakemukset

  • Competence Center for the materials Bioeconomy: A Flagship for our Sustainable Future, Aalto-yliopisto ja VTT
  • Finnish Center for Artificial Intelligence, Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto
  • Flagship of Photonics Research and Innovation, Tampereen teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, VTT ja Itä-Suomen yliopisto)
  • Finnish Testbed for Precision Cancer Medicine, Helsingin yliopisto
  • Inequalities, Interventions, and New Welfare State, Turun yliopisto
  • Institute for Atmospheric and Earth System Research Flagship, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto
  • Growing welfare by sustainable forest bioeconomy, Luonnonvarakeskus, Itä-Suomen yliopisto ja Ilmatieteen laitos
  • 6G-Enabled Wireless Smart Society & Ecosystem, Oulun yliopisto

LISÄÄ: Suomen Akatemian lippulaivaohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017