Avaruusväki kokoontuu Dipoliin

Satelliittipäivät kokoaa huomenna ja torstaina runsaat kaksisataa avaruusosaajaa Espoon Dipoliin. Tulijoiden kiinnostus on yllättänyt jopa järjestäjät. Mukaan on osallistujia sekä kotimaasta että ulkomailta.

Tapahtuman järjestää avaruustieteen ja –tekniikan huippuyksikkö. ’’Satelliittipäivien on tarkoitus tuoda yhteen avaruustoimijoita Suomesta ja lähialueelta keskustelemaan uusista teknologioista ja mahdollisuuksista joita piensatelliitit tarjoavat’’, sanoo Aalto-yliopiston professori Jaan Praks.

Suomessa eletään avaruustekniikan murroskautta, vaikka avaruustekniikkaa on tehty jo vuosikymmeniä. Ensimmäiset suomalaiset satelliitit Aalto- ja Aalto-2 pääsivät taivaalle viime vuonna. Viime perjantaina start-up -yhtiö Iceye laukaisi onnistuneesti maamme ensimmäisen kaupallisen satelliitin.

’’Suomalaiset satelliitit ovat osa kansainvälistä kehitystä, sillä avaruuteen ollaan lähettämässä yhä enemmän satelliitteja’’, sanoo Kestävän avaruustieteen ja –tekniikan huippuyksikön johtaja, professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.

Avaruuden huippuyksikkö kehittää uutta teknologiaa avaruusromuongelman torjumiseksi ja suunnittelee mullistavansa kokeellisen avaruusfysiikan nanosatelliittien avulla. Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikössä on mukana Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos ja Turun yliopisto.

LISÄÄ: Päivien ohjelma (LINKKI)

Kuva: Mikko Raskinen/Aalto