Power9-suoritin vauhdittaa tekoälysovelluksia

IBM on virittänyt Power Systems -palvelimensa uudella Power9-suorittimella. Tekoälysovelluksiin tarkoitetun koneen ilmoitetaan olevan neljä kertaa nopeampi Intelin x86-pohjaisiin palvelimiin verrattuna.

IBM:n uuden sukupolven Power Systems AC922:n  palvelimen nopeuttaa syväoppimista ja antaa mahdollisuuden kehittää entistä tarkempia tekoälyyn perustuvia ratkaisuja nopeammin.

Koneen on käytävä läpi miljoonia erilaisia prosesseja ja murskattava valtavat määrät dataa oppiakseen mitkä asiat ovat merkityksellisiä, ja mitkä taas eivät.  Deep learning eli syväoppiminen on tällä hetkellä koneoppimisen voimakkaimmin kehittyviä alueita.

Sovelluksissa tarvitaan aivan uudenlaista suorituskykyä. Uuden koneen lisäksi IBM tukee syväoppimisteknologioita, kuten Chainer, TensorFlow ja Caffe tai tietokantoja, kuten Kinetica.  Lisäksi avoimeen lähdekoodiin perustuvan PowerAI-paketoinnin ansiosta datatutkijat pääsevät tuottavaan työhön PowerAI Distributed Deep Learning toolkitin avulla.

IBM aloitti Power9-suorittimen kehittämisen neljä vuotta sitten.  Uuden suoritinarkkitehtuurivcrsion piti kyetä käsittelemään Linux-ympäristössä yhtä aikaa suuria datamassoja ja antureilta saatavaa datavirtaa reaaliajassa, tekoälyn tarpeisiin kehitettyjä algoritmeja sekä syväoppimiseen liittyviä työkuormia.

Power9 on toteutettu 14 nanometrin FinFET-prosessilla. Siitä on 12- ja 24 ytimen versiot. Power9 esiteltiin ensimmäisen kerran 2016 Hot Chips-kongressissa. IBM:n Power9 tulee vauhdittamaan myös Yhdysvaltojen energiaministeriön tilaamia uusia Summit- ja Sierra-supertietokoneita. 

Uuden suoritinarkkitehtuurin lisäksi IBM:n uusissa Power Systems AC922 -palvelinmikroissa on sisäänrakennettuna nopeat PCIe 4.0-,  NVIDIA NVLink- ja OpenCAPI-väyläratkaisut.  Datan siirto voi olla IBM:n mukaan jopa 9,5 kertaa nopeampaa verrattuna PCIe 3.0 -teknologialla varustettuun x86-järjestelmään.

LISÄÄ: IBM:n uusi Power9-suoritin ja tekoälysovelluksiin viritetty AC922-palvelin (LINKKI, video)