Suomessa yli 700 tuulivoimalaa – ei uusia tänä vuonna

Suomen 700 tuulivoimalan tuotantokapasiteetti ylitti viime vuoden aikana 2000 megawatin rajan, kertoo alan yhdistys. Kapasiteetti on tuplaantunut nopeasti, sillä Suomen tuulivoimakapasiteetti ylitti 1000 megawatin rajan vasta kaksi vuotta sitten. Halvan sähkön takia uusia voimaloita ei yhdistyksen mukaan tänä vuonna rakenneta.

Tällä hetkellä tuulisähköä Suomessa tuottaa 700 voimalaa, joilla katetaan lähes kuutisen prosenttia Suomen vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Tuulivoiman vuosituotannolla voitaisiin kattaa esimerkiksi Helsingin vuotuinen sähköntarve.

Vuoden 2017 uusien tuulivoimatilastojen mukaan Suomeen rakennettiin viime vuonna 153 uutta tuulivoimalaa. Uudet voimalat kasvattivat Suomen tuulivoimakapasiteetin 2044 megawattiin ja 700 tuulivoimalaan.

”Kaksi edeltävää vuotta ovat olleet Suomessa tuulivoimarakentamisen ennätysvuosia, jotka osoittavat hyvin kuinka nopeasti tuulivoimalla voidaan kasvattaa uusiutuvan energian portfoliota. 1000 MW uutta kapasiteettia”, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

Uutta kapasiteettia rakennettiin viime vuonna 516 megawatin verran. Suomen tuulivoimalat tuottivat vuonna 2017 4,8 TWh puhdasta sähköä. Tämä vastaa Helsingin kaupungin vuotuista sähköntarvetta. Tällä hetkellä suomalainen tuulivoima kattaa maamme sähkönkulutuksesta 5,6 prosenttia ja sähköntuotannosta 7,4 prosenttia.

Tuulivoima-alan puolesta tahti voisi tosin olla paljon kovempikin, sillä rakentamisvalmiita hankkeita on Suomessa tällä hetkellä 4000 MW verran. Silti uusia voimaloita ei Suomeen todennäköisesti Tuulivoimayhdistyksen tiedotteen mukaan nouse alhaisen sähköhinnan takia.

Uutta uusiutuvan energian tuotantotukilakia odotetaankin alalla. Lain voimaantuloon ja ensimmäiseen kilpailutuskierrokseen saakka suomalaisten tuulivoima-alihankkijoiden tilauskirjat pysyvät tyhjinä, arvelee tuulivoimayhdistys.