Spektrikamera tulee kuluttajalaitteisiin – tekoäly avittaa

Hyperspektriteknologia tuo tulevaisuudessa uusia tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja kuluttajalaitteisiin. Myös robottiautot ja muut autonomiset laitteet tulevat hyödyntämään hyperspektritekniikkaa tekoälyn ryydittämänä.

VTT:n spektrierotteluteknologia hyödyntää lähi-infrapuna-alueen (VNIR) aallonpituuksia, joita jopa edulliset kännykkäkamerat pystyvät mittaamaan. Taajuudet ylittävät ihmisen silmän näkemän punaisen värin ja jotka on normaalisti suodatettu pois tavallisista kameroista. Siinä tekoälyä voidaan käyttää tulkitsemaan kuvien sisältämää spektridataa, jota paljain silmin ei voisi edes  nähdä.

VTT:n hyperspektrikamera voi tuottaa spektri-informaatiota liittyen esimerkiksi ruoan turvallisuuteen ja tuoreuteen (kuva) , väärennettyihin tuotteisiin, lääkeaineisiin ja turvakameratallenteisiin.

”Tulokset ovat entistä luotettavampia, kun kuvadataan yhdistyy kolmas informaation ulottuvuus eli spektridata”, sanoo VTT:n tutkimustiimin johtaja Anna Rissanen.

Tällä hetkellä markkinoilla olevat spektrikamerat maksavat tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin.

Maailmalla on kehitetty edullisempia spektrikameroita, jotka perustuvat yksittäisten kameran pikseleiden päälle prosessoituihin aallonpituussuodattimiin. Niiden  pullonkaulana on kuitenkin VTT:n mukaan pikselianturin lisäksi tarvittava kallis optiikka

”VTT:n teknologian sopii siksi yhteen erittäin edullisten ja kompaktien mobiililaitteiden linssien kanssa”, tutkija Antti Näsilä toteaa. Lisäksi niitä voidaan hänen mukaansa tuottaa myös massavalmistusmenetelmillä erittäin kustannustehokkaasti.

VTT:n hyperspektrikamera-anturin materiaalikustannus lähi-infrapunan (600 – 900 nm) aallonpituusalueella on 150 euroa.

Ison volyymin tuotannossa anturi yhdistettynä kameraoptiikkakokonaisuuteen voi olla jopa alle 20 euroa, kun ydinkomponentti eli mikro-opto-elektromekaaninen siru maksaa euron. VTT spektrianturiteknologioita hyödynnetään jo usean yrityksen liiketoiminnassa.

LISÄÄ: VTT:n video hyperspektritekniikasta (LINKKI) ja aiemmat artikkelit spektrikameroista ja niiden sovelluksista (LINKKI).

Kuva: VTT:n kehittämän anturin ydin on muutaman millimetrin kokoinen säädettävä aallonpituussuodatin, joka on integroitu pieneen kameraan.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017