Yhdellä sensorimatriisilla 360 asteen panoraamanäkymä

VTT on kehittänyt lämpökuvauksessa käytettyjä infrapunasovelluksia varten ratkaisun, jolla 360 asteen panoraamanäkymä saadaan taitettua yhdelle sensorimatriisille. Uusi ratkaisu esitellään kuun vaihteessa Photonics West -näyttelyssä San Franciscossa.

Lämpökuvauksessa mitataan kohteesta lähettämän infrapunasäteilyn määrää ja tämän perusteella havaitut lämpötilaerot esitetään kuvan muodossa. Kyseisen tekniikan sovellusalueet ja käyttö ovat lisääntyneet koko ajan muun muassa sotilasjärjestelmissä, rakennusdiagnostiikassa, sähkö- ja mekaanisissa tarkastuksissa, lääketieteessä, valvonnassa, biotaloudessa ja palontorjunnassa, joissa toistuu laajan horisontaalisen näkymän kuvaustarve.

Toistaiseksi saatavilla olevat kaupalliset sovellukset, joilla on luotu lämpökamerakuvaa laajan kuvakulman panoraamana, ovat perustuneet joko useamman eri suuntiin suunnatun lämpökameran tai yhden kääntyvän kameran käyttöön. Ensimmäinen vaihtoehto on kallis ja jälkimmäisessä ei saada täysin samanaikaista panoraamakuvaa kameran kääntämisestä syntyvän viiveen vuoksi.

VTT:n uuden optiikkaratkaisun innovatiivinen osa on yhtenäinen linssielementti, joka taittaa panoraamanäkymän yhdelle lämpösensorimatriisille. Näin vältytään useamman kalliin lämpökameran käytöltä, ja lisäksi koko 360 asteen laaja panoraamanäkymä syntyy kerralla. Nyt kehitetty optiikkaratkaisu sopii erityisen hyvin tilanteisiin, joissa lämpökameran jatkuvaa panoraamakuvaa tarvitaan horisontaalisen tason lähettyviltä.

”Tämä konsepti mahdollistaa edullisten ja suorituskykyisten tuotteiden kehittämisen laajan horisontaalisen lämpökuvauksen sovelluksiin. Optiikkaa voidaan muunnella erilaisille vertikaalikulmille tai esimerkiksi sensorin ominaisuuksien perusteella. Tämä takaa optimaalisen kuvan laadun juuri kyseistä sovellusta varten”, sanoo asiakaspäällikkö Kimmo Solehmainen VTT:ltä.

Uusi konsepti sopii VTT:n mukaan erityisen hyvin turvallisuus-, valvonta- ja sotilasalan sekä rakennusdiagnostiikan sovelluksiin, joissa kuvattavat kohteet sijaitsevat kameraan nähden vaakasuorassa.