Elisa kokeili 3,5 gigan 5G-yhteyttä – Huawei apuna

Elisa testasi tänään ensimmäisenä maailmassa Huawein 5G-reititinlaitteella esistandardin mukaista 5G-verkkoa. Taajuusalueena oli 3,5 gigahertsiä ja testivauhtina 1,4-1,5 gigabittiä sekunnissa. Tilaisuudessa nähtiin myös Euroopan ensimmäinen 5G-pelikokemus.

Elisan 5G-testi toteutettiin Helsingin Pasilassa Huawein 3,5 gigahertsin tukiasemaa ja 64 elementin MIMO-antennirakennetta. Tukiaseman lisäksi käytössä oli Huawein kotikäyttöön tarkoitettua 5G-Wifi-prototyyppireititin. Kaupallisia reitittimiä Elisa lupasi vuosien 2018-2019 aikana.

’’5G on jo nurkan takana ja uskomme, että ensimmäisiä 5G-verkko hyödyntäviä sovelluksia nähdään jo vuoden 2018 aikana’’, kertoi Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen. 5G:n myötä mobiililaajakaistanopeudet kymmenkertaistuvat, hän lupailee.

Ensimmäisiä kaupallisia 5G-verkkoja nähdään Euroopassa todennäköisesti jo vuoden 2019 aikana vaikka vielä aiemmin uskottiin verkkojen valmistuvan vasta 2020 jälkeen. Loppuvuodesta saatu ensimmäinen osa 5G-standardia on nopeuttamassa käyttöönottoa.

Kaupallisen 5G-verkon rakentaminen edellyttää Suomessa, että 3,5 gigahertsin taajuudet jaetaan jo tämän vuoden aikana. Myös luvat 700 megahertsin taajuudella toisivat 5G:n myös taajama-alueiden ulkopuolelle pitemmän kantaman avulla.

29 gigahertsin taajuus toisi jo 10 gigabittiä sekunnissa, mutta taajuus jäänee enemmän lähiyhteyksiin. IoT tulee Elisan mukaan saamaan myös lisää mahdollisuuksia.

5G-testejä ovat Suomessa tehneet Nokian ja Ericssonin sekä korkeakoulujen testiverkkojen lisäksi myös DNA ja Telia. Etelä-Korean talviolympialaisissa testataan 5G-tekniikkaa. Mukana on oululaista koeverkko-osaamista Nokian Bell Labsista ja Oulun yliopiston CWC-laboratoriosta yhteistyötahojensa kanssa.

’’Elisa on jo erinomaisessa valmiudessa 5G-verkon käyttöönottoon’’, arvioi myös yhteistyökumppani Huawei Finland Oy:n maajohtaja Liu Dawei.

Elisan ja Huawein lisäksi 5G-testiin osallistuivat myös sovellustoimittajat Directive Games, Fake Production, Lyfta, Reaktor ja Umbra.

LISÄÄ: Uusiteknologia.fi:n aiemmat 5G-uutiset (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017