Ruokakauppa testaa robotiikkaa

S-ryhmässä tutkitaan mahdollisuuksia hyödyntää ruokakaupoissa konenäköä ja robotiikkaa. Kokeilun tarkoituksena on selvittää, millaista apua uusimmasta nykyteknologiasta on saatavissa myymälätyöhön ja asiakaspalveluun.

Syksyn 2017 aikana konenäköä on kokeiltu Helsingissä S-market Vallilassa sekä kiinteillä, kattoon asennetuilla, että itsenäisesti lattialla liikkuvilla kameroilla. Samalla testattiin järjestelmän mahdollisuuksia kuvata erimuotoisia pakkauksia.

Konenäkökokeilussa ovat mukana  HOK-Elanto ja Pirkanmaan Osuuskauppa sekä tekniikan puolelta Tieto ja tamperelainen Wisematic.

Käytännössä robotti tekee työtä, jota tällä hetkellä ei myymälässä pystytä alati tekemään.  Konenäköä kokeiltiin ensivaiheessa leipähyllyihin.  Tampereella S-market Hervannassa on kokeiltu kameroita syksyn aikana ensin manuaalisesti ja nyt kaupan kattoon asennetaan kiskoilla liikkuva kamera.

S-ryhmä aikoo päättää jatkosta keväällä, kun syksyn ja alkuvuoden kokeiluista saadaan tulokset.

Kuva: Lari Lappalainen