Jyväskylän sähkömessut – palkintoja alan kehittäjille

Tekniikan tohtori, professori Pentti O. Haikonen palkittiin  viime viikon Jyväskylän sähkömessuilla ansioistaan kognitiivisten robottien ja konetietoisuuden tutkimuksessa. Vuoden sähköinsinööriksi valittiin Visedonin Kimmo Raumo. Väkeä tapahtumassa oli yli 14 000.

Pentti O. Haikosella on pitkä ura Suomessa ja maailmalla, ja hänellä on nimissään esimerkiksi 14 patenttia. Nykyään Haikonen toimii adjunct professorina Illinoisin yliopistossa Springfieldissä. Haikonen on myös tuottelias kirjailija. Hänen uusin kirjansa ”Tietoisuus, tekoäly ja robotit” ilmestyi viime syksynä Art Housen kustantamana.

Haikosen englannin kielisiä kirjoja on käytetty oppikirjoina maailmalla.Hänen rakentamansa neuroverkkorobotti XCR-1 on esiintynyt yhdysvaltalaisen Discoveryn tiedekanavalla. Hän kehittää myös HCA-arkkitehtuuria kognitiivisille roboteille. Se perustuu assosiatiivisiin neuroverkkoihin ja toimii biologisten aivojen tapaan ilman ohjelmia ja prosessoreita.

Vuoden sähköinsinööriksi Kimmo Rauma

Vuoden sähköinsinööri -palkinnon sai tekniikan tohtori Kimmo Rauma puhtaan sähköisen voimansiirtoteknologian kehittämisessä. Häney tunnetaan parhaiten sähköisiin voimansiirtojärjestelmiin ja komponentteihin erikoistuneen Visedo Oy:n perustajana.

TAUSTAA:Sähkö, Tele, Valo ja AV 2018 -messut keräsivät Jyväskylään 14 147 kävijää. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 5.–7. helmikuuta 2020.

Kuva: Messuvideo 2018  (LINKKI, Youtube)