Kryptolouhijat pyrkivät koneisiin – myös Suomessa

Kryptovaluuttojen louhijat pyrkivät tietokoneille myös Suomessa. Tietoturvayhtiö Check Pointin ylläpitämän tilaston mukaan Coinhive-louhija oli tammikuussa jo Suomen toiseksi levinnein haittaohjelma yritysverkoissa.

Monero-virtuaalivaluuttaa louhiva Coinhive löytyi Check Pointin tutkijoiden mukaan maailmanlaajuisesti melkein joka neljännestä (23 %) yritysverkosta tammikuussa.

Kymmenen yleisimmän haittaohjelman listalla Coinhive piti kärkipaikkaa, ja mukana oli myös kaksi muuta kryptolouhijaa. Suomessa Coinhive oli toiseksi yleisin yritysverkkojen haittaohjelma Fireballin jälkeen.

Check Pointin uhkakartta näyttää kyberhyökkäykset reaaliaikaisesti: ThreatCloud World Cyber Threat Map

Kryptovaluutan louhijoita käyttävät muutkin kuin rikolliset eikä louhinta ole sinänsä laitonta. Kyberrikolliset voivat kuitenkin valjastaa ohjelmien avulla salassa osan uhrien tietokoneiden suorituskyvystä louhimaan kryptovaluuttaa itselleen,

”Kryptolouhijat ovat yleistyneet tasaisesti kolmen viime kuukauden aikana, ja niistä on tullut yritysten kannalta uhka. Niiltä on erityisen haasteellista suojautua, koska ne ovat usein verkkosivuilla kätkettyinä”, sanoi Maya Horowitz Check Pointin tutkimusryhmästä.

Check Pointin tutkijat havaitsivat että 21 prosentissa organisaatioista on edelleen aiemman Fireball-haittaohjelman aiheuttamia ongelmia. Fireballia voi käyttää minkä tahansa muun haitallisen koodin lataamiseen uhrin tietokoneelle. Se löydettiin viime vuoden toukokuussa, ja siitä oli paljon haittaa organisaatioille viime kesänä.

Haittaohjelmat tammikuussa top 5, Suomi

  1. Fireball – selainkaappari, jonka kautta voi ladata haittaohjelmia uhrin konelle
  2. Coinhive – kryptolouhija, joka louhii Moneroa
  3. Roughted – monipuolinen mainosten ja haittaohjelmien levittäjä
  4. Rig EK – haittaohjelma, joka valmistelee tietä muille haitakkeille
  5. Globeimposter – kiristyshaittaohjelma

Haittaohjelmat tammikuussa top 3, koko maailma

  1. Coinhive
  2. Fireball
  3. Rig EK

Mobiililaitteiden haittaohjelmat tammikuussa top 3, koko maailma

  1. Lokibot – Android-laitteiden pankkitroijalainen
  2. Triada – Android-laitteiden takaovi
  3. Hiddad – Paketoi Android-sovelluksia uudelleen ja julkaisee ne sovelluskaupassa

Lähde: Check Point