Elisa toi 5G-yhteydet kaduille – Huawein tekniikalla

Elisa testasi Helsingin Pasilassa ensimmäistä kertaa 5G-verkkoa liikkuvassa autossa kahdella 5G-päätelaitteella yhtä aikaa. Testissä hyödynnettiin Elisan ja Huawein rakentamaa maailman 5G:n vaatimuksien mukaista verkkoa.

Elisan kenttätestissä ajettiin autolla Elisan pääkonttorin luota Itä-Pasilasta ratapihan toiselle puolelle Länsi-Pasilaan. Testissä saavutettiin 1 Gbps datanopeus verkon ja päätelaitteiden välillä, kun päätelaitteesta verkkoon päin dataa liikkui 400 Mbps nopeudella.

Tähän asti testit on tehty laboratorio-olosuhteissa. ’’Tänään tehtiin historiaa, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun 5G-verkkoa testattiin liikkuvassa autossa kaupunkiympäristössä’’, iloitsi Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur.

Testissä 5G-verkko toimi 3,5 GHz taajuudella, joka on tärkein 5G-taajuusalue. Kyseisen testin mahdollistaa Viestintäviraston myöntämä testilupa. ”Haluamme kannustaa yrityksiä 5G-testaukseen ja innovointiin”, Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa toteaa.

Testissä käytettiin Huawein kotikäyttöön tarkoitettuja esikaupallisia reititinpäätelaitteita. Ensimmäiset kaupalliset päätelaitteet tulevat markkinoille vuosien 2018 ja 2019 aikana.  Laitevalmistajien lisäksi teleoperaattorit toivovat  5G-taajuuksien myöntämistä mahdollisimman pikaisesti.

’’Odotamme kuumeisesti, että 3,5 GHz taajuus jaetaan 5G-käyttöön vuoden 2018 aikana, jotta saamme edellytykset aloittaa kaupallisen 5G-verkon suunnittelu ja rakentaminen Suomessa, Elisan Prieur jatkaa.