Mobiilirobotit tulevat logistiikkaan

Teollisuutta ja terveysalaa pidetään tuotteita kuljettavien mobiilirobottien parhaina käyttöympäristöinä. Liikkuville roboteille arvioidaan olevan kysyntää myös kaupan alalla. Tanskalainen MiR on saanut Suomeen jo toisen jälleenmyyjän.

Uudenlainen mobiilirobotti on tanskalaisen Mobie Idustrial Robotisin (MiR) mukaan helppo ohjelmoida vaikka useita reittejä eri kohteisiin. Tavaroiden siirtely paikasta toiseen lähietäisyyksillä ei ole enää kovin suurta lisäarvoa luovaa toimintaa.

Yhdysvaltalainen robottiteollisuuden tuntija, analyytikko Frank Tobe ROBO Globalista vahvistaa suuntauksen. ”Yrityksissä käytetään ihmisten sijaan yhä enemmän liikkuvaa kalustoa, joka kuljettaa tavaraa automaattisesti pisteestä A pisteeseen B”, Tobe toteaa.

Uusi kehitystrendi on nostanut pohjoismaisen robottivalmistajan maailman ykköseksi. Tanskalaisen Mobile Industrial Robotsin (MiR) robotteja käytetään yrityksen mukaan tehdashalleissa eniten maailmassa.

”Kansainvälinen suuntaus on nyt yltämässä myös Pohjoismaihin, missä on alkukankeuden jälkeen meneillään paljon projekteja. Etunenässä niitä toteuttavat suurimmat ruotsalaisyritykset”, MiR:n toimitusjohtaja Thomas Visti kertoo.

Mobiilirobottien yleistymistä vie eteenpäin sisälogistiikan automatisoitumistrendi, jossa yritykset laittavat kustannussäästöjen takia tuotantologistiikan uusiksi. Suomessa uudet mahdollisuudet ovat kiinnostaneet etenkin ilmailualalla ja raideliikenteessä.

’’Mobiilirobotteja voidaan käyttää tehdasympäristössä esimerkiksi välituotteiden kuljettamiseen työpisteestä toiseen”, sanoo tanskalaisrobotteja maahantuovan Servicepoint Oy:n myyntipäällikkö Olli Kemppinen.  Yritys on vastikään aloittanut MiR-robottien jälleenmyynnin Suomessa Posicraftin lisäksi.

LISÄÄ: Mobile Industrial Robots ApS, MiR (LINKKI), jälleenmyyjät Posicraft Oy (LINKKI) ja Servicepoint Oy (LINKKI)