Google-haku ei riitä patenttiselvityksissä

Pelkkä Google-haku, edes tekoälyn tuella, on  harvoin tarpeeksi kattava toimenpide patenttialuetta selvitettäessä. Jopa oman toiminnan edellytykset ovat vaarassa, jos lähdetiedot ovat puutteellisia. Ja varsinkin kun monessa patenttirekisterissä hakuja voi tehdä ilmaiseksi.

Yleishakuja paremmin kattavia hakuja voi tehdä erityisten patentti-informaatiopalveluiden avulla. Niiden kautta voi säästää itseltään alkuvaiheen vaivaa, mitä ratkaisuja kilpailijat ovat jo kokeilleet ja missä kehitys kulkee. Oman toimialan seuraaminen on hyvää ennakointia.

Helmikuun puolivälissä kävi Suomessa vierailulla brittiläinen patenttialan konsultti Stephen Adams. Hän oli täällä kertomassa EU:n patenttireformin vaiheista ja immateriaalioikeuksien taloudellisista ulottuvuuksista yritysten liiketoiminnalle.

”Patentti on aina investointi tulevaisuuteen. Nyky-yhteiskunnassa yritystoiminnan edellytyksiä voidaan tehokkaasti varjella paitsi itse tuotepatenteilla, myös sen muotoilun tai designin suojaamisella. Älä siis tuo ideaasi tai keksintöäsi julkisuuteen, ennen kuin olet varmistanut sille riittävän monipuolisen patenttisuojan”, Stephen Adams neuvoi.

Adams muistutti myös kuulijoita, että monessa patenttirekisterissä hakuja voi tehdä ilmaiseksi. Hänen mukaansa patenttirekisterit ovat todellisuudessa laajimpia, maksuttomia tekniikan alan kirjastoja maailmassa. Silti moni yritys, joka tekee omatoimisia hakuja ei kuitenkaan pääse riittävän syvälle rekistereihin.

”Lisäarvo, jonka patenttitoimistot tuovat, tulee ymmärryksestä, mitä tietopankki kertoo ja miten hakutuloksia pitää tulkita”, Adams totesi.

Konsulttitoimisto Magisterin vetäjä Stephen Adams puhui Suomen vierailullaan laajalle joukolle yritysedustajia, ja tapasi myös suomalaisia patenttiasiantuntijoita sekä Patentti ja Rekisterihallituksen pääjohtajan Antti Riivarin. Taustana vierailulle oli meneillään oleva eurooppalaisen patenttijärjestelmän uudistus.

”Tapahtuma osoitti meille, miten laajaa yritysten kiinnostus on patentti-informaatiohakuja ja Freedom to operate -tutkimuksia kohtaan. Olemme todella tyytyväisiä Adamsin vierailuun,” sanoo tapahtumasta vastanneen Patenttitoimisto Seppo Laineen toimitusjohtaja Jarkko Tiilikainen.

Kuvituskuva: Shutterstock

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017