Suomalaisosaamisella joustavia ledinäyttöjä

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n rullalta rullalle -tuotantoprosessissa voidaan valmistaa  joustavia ledinäyttöjä. Siihen perustuen tamperelainen valomainosyhtiö Neonelektro kehitti uudenlaisen ylivalettavan RGB-näyttöelementin mainoskäyttöön.

Tammikuun lopussa päättyneessä kehityshankkeessa hyödynnettiin VTT:n hybridi- eli ruiskuvaluun ja painettavaan elektroniikkaan perustuvaa valmistusprosessia. Siinä joustavalla alustalla oleva elektroniikkakalvo upotettiin muoviylivalun sisään.

”Joustava, kevyt ja kooltaan helposti kustomoitava valomainos mahdollistaa dynaamisen ilmeen luomisen laaja-alaisiin tai 3D-muotoja vaativiin käyttökohteisiin, kuten liikennevälineisiin”, kertoo projektipäällikkö Eveliina Juntunen VTT:ltä.

Ylivalu suojaa komponentteja ja mahdollistaa tuotteelle edullisia lisäominaisuuksia, kuten optisia ja mekaanisia rakenteita.  Hankkeessa tekniikkaa sovellettiin laajan pinta-alan ledinäyttöjen valmistamiseen. Ylivalussa näyttöelementteihin toteutettiin optisia rakenteita, jotka paransivat tuotteen visuaalista ilmettä.

”Projektin aikana kiinnostus dynaamiseen taustavalaistukseen on kasvanut voimakkaasti, ja olemme kehittäneet sen pohjalta uuden tuoteperheen. Teknologian kehittäminen tähän kysyntään on avannut meille uusia markkinoita”, sanoo tamperelaisen valomainostehdas Neonelektron tuotekehityksestä vastannut Matti Koponen.

Lisäksi ylivalu madalsi ledien lämpötilaa peräti noin viidenneksen, mikä on merkittävä tulos ledien luotettavuuden ja hyötysuhteen kannalta. Näin taipuisista jopa kolmiulotteisista näytöistä saadaan VTT:n mukaan vähän sähköä kuluttavia ja kevyitä. Nyt Neonelektro valmistelee parhaillaan uutta hanketta, jossa kehitettyä teknologiaa pilotoidaan valittujen partnereiden kanssa.

TAUSTAA: Laajempaa eurooppalaista näyttöjen Optiintegral-tutkimushanketta koordinoi espanjalainen Eurecat, The Technology Centre of Catalonia. Suomalaispartnerien lisäksi konsortioon kuuluivat SnellOptics ja the Spanish Association for Standardisation (UNE) Espanjasta, LumyComp ja Megatex Bulgariasta, Holografika Unkarista ja University of Bath Isosta-Britanniasta. Projekti sai rahoituksensa Euroopan komission Horizon 2020 -ohjelmasta.

Kuva: VTT:n rullalta rullalle tuotannossa valmistettuun taipuisaan valopaneeliin on integroitu joustava ledikalvo. Ylivalussa paneelin pintaan toteutetut optiset rakenteet ohjaavat ledeistä lähtevää valoa haluttuun suuntaan.