Video: Spectral Engines tuotteistaa anturitekniikkaa

Spectral Engines laajentaa VTT:ssä kehitetyn MEMS-anturitekniikan hyödyntämistä. Uusin tuote on turvamessuilla esitelty TactiScan-huumeskanneri. Jo aiemmin yritys esitellyt sovellusalustan lisäksi elintarvikkeiden ja laajemminkin materiaalintunnistukseen soveltuvat versiot. Katso lisää Nirone-videolta.

TactiScan tunnistaa laittomat aineet ilman turhaa altistusta vain muutamissa sekunneissa kenttäolosuhteissa.  Uutuus perustuu VTT:n NarcoScan-projektissa hyödynnettyyn Fabry-Perot-tyyppiseen infrapunaspektroskopiaan ja MEMS-anturiteknologiaan.

Anturitekniikan lisäksi huumetesteri sisältää pilvipalveluun, joka sisältää päivittyvän huumeiden referenssikirjaston. Sen älykkäät algoritmit yhdistettyinä yleisimpien kemiallisten mallien kanssa varmistavat, että huumeet voidaan tunnistaa myös muilla aineilla jatkettuina.

Yritys etsii tällä hetkellä testiryhmiä arvioimaan TactiScanin käytettävyyttä kentällä. Kenttätestauksen jälkeen TactiScan tulee markkinoille myöhemmin tänä vuonna. ’’Uskomme, että skanneri tulee helpottamaan poliisien, tulliviranomaisten ja muiden lainvalvojien työtä todella huomattavasti”, kommentoi Tomi Väänänen, Spectral Enginesistä.

Euroopan unioni myönsi kaksi vuotta sitten Spectral Enginesille 2,4 miljoonan euron Horizon 2020 SME Instrument -rahoituksen. EU-rahoituksen turvin kehitystyö ja tuotanto voitiin aloittaa.

Yritys on saanut useita palkintoja tuotekisoissa. Sen Nirone-teknologia perustuu VTT:llä kehitettyyn  Fabry-Perot-tyyppiseen infrapunaspektroskopiaan ja MEMS-anturikehitykseen. VTT Ventures on yksi yrityksen rahoittajista.

LISÄÄ:  Spectral Engines (LINKKI) ja Nirone-anturin toiminta (LINKKI, youtube-video) sekä aiemmat alueen uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).